"Yabancı memleketlerle Türkiye'deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kağıtların vergisini, Türkiye'de bu kağıtları resmi dairelere ibraz eden üzerlerinde devir veya ciro işlemleri yapanlar veya herhangi bir suretle hükümlerinden faydalananlar öderler.
Ancak bunlardan ticari veya mütedavil kağıt mahiyetinde bulunanların vergisini, bunları en evvel satan veya kabul veya başka suretle kullanan kişiler öderler."
Tek başına alınabilen damga vergisi nedir?
Vergi mükellefleri tarafından sıkça karşılaşılan, oldukça da merak edilen bir konu. 9047 vergi kodunun yazılı anlatımı niteliğinde olan tek başına alınabilen damga vergisi devletin kişi ve kurumlardan yapılan işlemler karşılığı talep ettiği bir vergi türüdür. Vergi mükellefleri tarafından 9047 kodu ile ödenebilir.
Para ihtiva eden ücret sözleşmelerinin damga vergisi nasıl hesaplanır?
Aylık ücretin belli olduğu sözleşmelerin damga vergisinin nasıl hesaplanacağı özellikle bir merak konusu. Sözleşmenin tutarını öğrenebilmek ve böylece ödenmesi gereken damga vergisini hesaplayabilmek için aylık ücretin 12 ile çarpılması gerekir.
Örneğin aylık 4000 lira ücret ödemesi olan bir sözleşmenin tutarı 48000 tl olacaktır. 48.000 TL’nin binde 9,48’i hesaplanarak 455,04 TL bulunacaktır.