Delta bitmeden yeni salgın! Bilim insanları uyardı! İngiltere'de vakalar 3 kat arttı

Dünya, COVID-19'un en baskın varyantı Delta'ya karşı mücadele ederken bilim insanlarından yeni bir uyarı geldi. Kısıtlamalarının kaldırıldığı İngiltere'de son aylarda norovirüs vakalarının sayısı üç kat artış gösterdi.

Delta bitmeden yeni salgın! Bilim insanları uyardı! İngiltere'de vakalar 3 kat arttı

Dünya Delta'ya karşı mücadele ederken bu varyanttan en çok etkilenen ülke konumunda bulunan İngiltere'den çok konuşulacak bir uyarı geldi.

 İngiliz Mirror gazetesinde yer alan habere göre, uzmanlar bir Norovirüs salgını ile karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulundu ve tarih verdi.

'Covid ile birlikte yayılabilir'

Aynı habere göre, önümüzdeki ay Norovirüs salgını başlayabilir. Mevsim normallerinde seyretmesi beklenen bu hastalığı COVID-19 ile birleşme ihtimali ise endişe yaratıyor.

Başka bir deyişle halihazırda daha bulaşıcı olan Delta varyantı ülkelerdeki vakaların büyük bir bölümünü oluştururken bu iki virüse aynı anda yakalanma ihtimaline karşı bilim insanları 'tedbirli olun' uyarısında bulunuyor.

Norovirüsün koronavirüs ile birlikte yayılma ihtimali üzerinde duran ekip bu senaryonun gerçekleşmesinin sağlık sistemi üzerinde ekstra bir yük oluşturacağı uyarısının da altını çizdi.

Bu belirtilere dikkat

Tüm yaş gruplarında görülebilen Norovirüsün en yaygın belirtileri şiddetli karın ağrısı, ishal ve kusma olarak gösteriliyor.

Norovirüsün kuluçka süresi 18-72 saattir... Hastaların çoğunda ilk olarak bulantının eşlik ettiği ani başlaya karın ağrısı görülür.

Hastada sıklıkla karın ve kas ağrısı, baş ağrısı, keyifsizlik, halsizlik olabilir. Klinik belirtiler ise 24-72 saat devam eder.

Virüs küçük çocuklarda, yaşlılarda, bağışıklık yetmezliğinde daha çok semptomatik enfeksiyon ve kronik ishale neden olabilir.

Şebeke suları, yiyecek ve içecekler aracılığıyla bulaşan Norovirüs enfeksiyonu, insandan insana temasla da bulaşabilmektedir. Ancak genel olarak norovirüs ishalleri kendi kendini sınırlar, hastaneye yatmayı gerektirecek ciddi dehidratasyona neden olmaz.

Norovirüs nedir?

Tüm dünyada erişkin ve çocuklarda görülen ishallerin önemli bir kısmından sorumludur. Hastalık bütün yıl boyunca görülebilir ve her yaştan insanları, açık ve kapalı toplulukları etkileyebilmektedir.

İshal şikayeti ile hekime başvuran erişkinlerin yaklaşık %20'sinden norovirusler sorumludur. Norovirusler aynı zamanda virüslerden kaynaklanan ishal salgınlarının %60-95'ini oluşturmaktadır.

Genellikle kendiliğinden iyileşir. Ciddi kusma ve ishal gelişen olgularda parenteral (damar yolu) sıvı verilmesi gerekebilir. (Hürriyet)