Depremin büyüklüğü ve etkileri nelerdir? Hangi büyüklükteki depremler yıkıma yol açar?

Tüm Türkiye'yi yasa boğan depremin ardından arama kurtarma çalışmaları devam ederken felaketin tekrarlanıp tekrarlanmayacağı merak ediliyor. Depremin büyüklüğü ve etkileri vatandaşlar tarafından araştırılırken 'Hangi büyüklükteki depremler yıkıma yol açar?' sorusu gündeme geldi. Depremin büyüklüğü ve etkileri nelerdir?

Depremin büyüklüğü ve etkileri nelerdir? Hangi büyüklükteki depremler yıkıma yol açar?

Ülkemizi felakete sürükleyen acı kayıplarımızın yaşandığı Kahramanmaraş depreminin 3'üncü gününde arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor. Depremin etkilerini görenler böyle bir depremi bir daha yaşayıp yaşamayacağımızı merak ediyor. Vatandaşlar bir depremin büyüklüğü ile etkilerini araştırıyor. Peki, depremin büyüklüğü ve etkileri nelerdir? Hangi büyüklükteki depremler yıkıma yol açar?

Depremin büyüklüğü ve etkileri nelerdir? Hangi büyüklükteki depremler yıkıma yol açar? - Resim : 1

DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ VE ETKİLERİ NELERDİR?

1.0 - 3.0 büyüklüğündeki depremler; hemen hemen hiç hissedilmez.

3.0 - 3.9 büyüklüğündeki depremler; özellikle binaların üst katlardaki bazı insanlar tarafından hissedilebilir. Binalarda bulunanlar, özellikle üst katlarda yaşayanlar sarsıntıyı hisseder. Deprem anında birçok insan yaşanılan sarsıntının deprem olduğunu anlayamaz. Başlama ve bitişi insanlar tarafından hissedilebilir.

4.0 - 4.9 büyüklüğündeki depremlerde; sarsıntı sırasında uyanık olan herkes bu büyüklükteki depremi hissedebilir. Eğer uyku vaktinde bu büyüklükte bir deprem meydana geliyorsa bazı insanları uykusundan uyandırabilir. Bir uğultu ve duvarlardan çatlıyormuşçasına sesler gelir. Sabitlenmemiş eşyalar düşebilir.

5.0 - 5.9 büyüklüğündeki depremlerde; bu şiddeti neredeyse herkes hisseder. Yataklar ve koltuklar hareket eder, binalarda hasarlar oluşabilir. Kötü malzeme kullanılmış binalarda büyük hasarlara yol açarken sağlam binalarda küçük hasarlar gözlemlenir.

6.0 - 6.9 büyüklüğündeki depremlerde; Sağlam ve özel olarak inşa edilen binalarda hafif hasarlar gözlemlenirken normal yapılarda orta hasar zayıf binalarda ise oldukça büyük hasara yol açar. Duvar ve kolonlar yıkılır. Ağır mobilyalar devrilir. Normal binalarda büyük hasar oluşur ve yer yer yıkılmalar gözlenir. Binalar temellerinden kayarlar.

7.0 veya daha büyük depremlerde ise, iyi inşa edilmiş ahşap yapılardan çoğu yıkılırken; taş ve kafes yapıların büyük bir çoğunluğu temelleriyle birlikte yıkılır. Demiryolları eğilir. Birkaç yapı (özellikle taş) dışında tüm binalar ve köprüler yıkılır. Demiryolları büyük oranda eğilir ve bükülür. Bütün binalar yerle bir olur. Ufuk çizgisi oynak bir yüzeye dönüşür. Nesneler havada uçar.