Devletten her ay düzenli maaş! 1084 lira ile 2354 lira hesaplarda

E devlet üzerinden her ay hesabınıza düzenli maaş yatıyor. Devlet'in verdiği yardımlara hergün yeni birtane daha ekleniyor. Emekli olamayan dar gelirli vatandaşa, yaşı hasta ve bakıma muta. ağır engelli kişilere devlet yardım elini esirgemiyor. Düzenli olarak 1084 lira ila 2 bin 354 lira maaş...

Devletten her ay düzenli maaş! 1084 lira ile 2354 lira hesaplarda

Devlet her ay düzenli olarak maaş veriyor. Emekli olamayan, dar gelirli, engeli ya da ağır engelle vatandaşlara devlet her ay düzenli olarak maaş veriyor. Engelli yakının bakımını yapan kişişye bile devlet destek veriyor. 

Devlet sürekli yeni destek kampanyalarıyla vatandaşının karşısına çıkıyor. Üstelik devlet bu yardımı karşılıksız yapıyor. 

Yaşlıya bakana da maaş var

Emekli olamayan, dar gelirli olan, yaşlı ve bakıma muhtaç, engelli ve ağır engelli olan vatandaşlara devlet tarafından gerekli yardımlar yapılıyor. Yaşlılara bakan vatandaşı da devlet karşılıksız olarak destek veriyor. 

Yaşlıya bakana 1084 lira aylık verilirken engelli vatandaşa 2 bin 345 lira veriliyor. 

Peki Devlet; hiç çalışmamış ya da primi yetmeyen, emekli olamayan dar gelirli yaşlılara ve hasta veya bakıma muhtaç ağır engelli yakınının bakımını üstlenen akrabaya destek olmak için her ay düzenli olarak maaş ödüyor.

Peki devletin  1084 lira ile 2 bin 354 liralık maaşı desteği nasıl alınır? Kimler devlet desteğinden yararlanabilir? 

Sadece üç şarta bakılıyor, Yaş, gelir ve sosyal güvence... 

Devlet desteğinden nasıl yararlaılabilir gibi bir çok soru ve araştırma yapılırken tüm detaylar haberimizde yer alıyor...

Yaşlılara yönelik verilen 1.084 lira maaştan (65 yaş aylığı) faydalabilmek için 3 şart bulunuyor. Bunlar; ‘yaş’, ‘gelir’ ve ‘sosyal güvence’. Yani 65 yaş dolmuş olacak, sosyal güvence (maaş, nafaka gibi) bulunmayacak. Bu yıl için hanedeki kişi başına gelir ise 1.416 liranın altında olacak. Asgari ücretteki artış, yaşlı maaşındaki gelir şartını da etkiliyor. Asgari ücretin artması birçok yeni kişiye maaş bağlanması anlamına geliyor. Maaş başvurusu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na (kaymakamlık) yapılıyor.

Gelir durumu önemli

Rapor dışında gelir durumu da önemli. Asgari ücretteki artış, evde bakım parası alacakların belirlenmesinde etkili oluyor. Bu nedenle 1 Ocak 2022 itibarıyla hanedeki kişi başına düşen gelirin 2 bin 835 liranın altında olması şartı aranıyor. Evde bakım parası için rapor almadan önce ikamet edilen yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar il müdürlüğüne veya ilçe müdürlüklerine başvuru yapılmalı. Başvuru 30 gün içinde sonuçlandırılıyor. Ödeme sorgulaması, e-Devlet üzerinden ‘Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama’ yazılarak yapılabiliyor. ‘Aile Destek’ mobil uygulaması da bu anlamda kullanılabilir.

Rapor alırken dikkat!

Bakım maaşı da 6 ayda bir memur maaş katsayısının artmasına bağlı olarak yükseliyor. Evde bakım parası alınabilmesi için engellinin en az yüzde 50 ve üzerinde bir oranla engeli olduğunun sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi gerekiyor. Raporda ‘ağır engelli’ ibaresi mutlaka yer almalı. Yüzde 50’den daha düşük bir engellilik oranı tespit edilmiş ise evde bakım parası verilmiyor. Hasta ve muhtaçlık durumunda da kişinin yeme, içme, tuvalet ve banyo gibi zorunlu ihtiyaçlarını tek başına yerine getirip getiremediğine bakılıyor. Maaş için günde en az 8 saat bakımın yapılması gerekiyor.

Hesaplara yattı

Ayrıca bayram ikramiyesinin Ramazan Bayramı öncesi yattığı gibi evde bakım yaşlı ve engelli ücretleri de bayram öncesinde hesaplara yattı. Ancak bu durumun farkında olmayan bir sürü vatandaş ortaya çıktı. Bu vatandaşlar hızlıca heaplarını kontrol edebilir.