Uzman isim açıkladı! 'Ucuza borçlanma dönemi geride kaldı'

Fed'in bugün açıklayacağı öncesi Doç. Dr. Ata Özkaya'dan yatırımları yakından ilgilendiren bir açıklama geldi. Faizlerin gelecek olması dünyadaki faiz seviyesini yukarı çekecek, borçlanma maliyetlerini artıracak" dedi. Özkaya, "Ucuza borçlanması geride kaldı" ifadelerini kullandı. İşte detaylar...

Fed tarafından bugün açıklanacak faiz kararı merakla beklenirken Doç. Dr. Ata Özkaya'dan yatırımları yakından ilgilendiren bir açıklama geldi. Faizlerin gelecek olması dünyadaki faiz seviyesini yukarı çekecek, borçlanma maliyetlerini artıracak. Vatndaş kredi kartı eksterelerinde dahi bunun etkilerini hissedecek" ifadelerini kullandı.

"Ülkelerin ucuza borçlanması geride kaldı" diyen Özkaya, "Rezerv para tutarak ulusal parayı basma politikasıydı bunlar. Ülkemizin diğer ülkelere göre risk primi yüksek. Bunların etkilerini doğrudan ve kısa süreli yaşayacağız" dedi.

Özkaya, yarın Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarına ilişkin değerlendirmesinde, "Enflasyonda geri çekilme fiyatları düşürmüyor. Fiyatların artış hızı biraz azalabilir. Çünkü AB'nin Rusya'ya olan yaptırımlarının devam etmesi enerji fiyatlarını yükselmeye devam edeceği için hayat pahalılığının bundan daha şiddetli olarak artacağını söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası'nın dijital para çalışmaları il ilgili Özkaya, "Dijital para deiğimiz normal banknot olarak kullandığı paraların dijital olarak kullanılması ve devlet mekanizması olacağı için dijital paraya değerini devlet itibarı verecek. Amaç bankalar arası işlemlerde maliyetlerin azalması olacak. Bir sistem değişikliği hedeflenmiyor. Kişilerin Merkez Bankası'nda hesabının takibi daha kolay olacak" diye konuştu.