Dışı kavun, içi muz

Yozgat'a özgü 'yer muzu' olarak da adlandırılan 'bağrıbütün'ün hasadına başlandı. Kendisine has aroması bulunan bu meyvenin görümü kavuna tadı ise muza benziyor.

Dışı kavun, içi muz

Kendine has aroması ve kokusu ile her geçen gün daha da rağbet gören bağrıbütün kavunu Yozgat'ın Aydıncık ilçesinde geçim kaynağı oluyor. İçerisindeki çekirdeğinin birbirine yapışık, iri yumurta şeklinde bütün halinde olması nedeni ile bağrıbütün adı verilen hem kavuna hem de muza benziyor.

Dışı kavun, içi muz - Resim : 1

Bağrıbütün kavun ilçede 100 dönümlük arazi üzerine ekiliyor. Kavunun kilosu ise 2 ile 4 lira arasında satılıyor. Bağrıbütün kavun talep gördüğü İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlere de satışılıyor. 

Artık ilçenin simgesi haline gelen meyvenin Aydıncık ilçesinin girişinde bir de heykeli bulunuyor. Belediye ise yöre ile özdeşleşen meyvenin tesçili için girişimleri bulunuyor. .

 

"Coğrafi işaretlenmesini yaptırıcağız"

Aydıncık Belediye Başkanı Ahmet Koçak da bağrıbütün kavununun ilçeye ait bir ürün olarak tescillenmesi için çalıştıklarını anlatarak, “Bağrıbütün kavunu, yer muzu dediğimiz Aydıncık’a ait ilçemizde yöresel olarak yetişen bir ürünümüz. Bu günlerde hasat başladı. Vatandaşlarımız Aydıncık’ın her yerinde köy pazarından, çarşısından temin edebiliyorlar. Şu an için 2 ila 4 lira arasında kilosu gidiyor. 100 dönüm kadar geniş bir alana bu sene ekimi yapıldı. Çiftçilerimiz bu üretimden memnunlar. İnşallah önümüzdeki yıllarda daha geliştirerek devam edecekler. Yer muzu olarak adlandırdığımız bağrı bütün, kavun türünde ama kavun tadında değil. İçi bütün şeklinde olan bir ürünümüz onun için bağrı bütün denmiş ismine. Bununla ilgili biz de Bozok Üniversitemizle birlikte çalışmalarını yaptırdık. Her türlü aşamasını tamamladık. Aydıncık kimlikli bir ürün. Şuan da biz de bunun tescilini yaptırmak için gerekli müracaatları yaptık. Şu an kurul aşamasında. İnşallah coğrafi işaretlemesini de yaparak bağrıbütün kavununun Aydınck’a ait olduğunu tescillemiş olacağız. Böylece çiftçilerimizin de vatandaşlarımız da bu konuda gelişmesini sağlamış olacağız. Onlara katkıda bulunacağız” ifadelerine yer verdi.