Türkiye'den, Rusya- Ukrayna diplomasisi! Türkiye garantör olacak mı?

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Rusya-Ukrayna müzakerelerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle:

Çabalarımızı sürdüreceğiz. Bazı hassas konuların liderler tarafından karar verilmesi gerekiyor. Önce dışişleri bakanlarının görüşmesi gündemde. Tüm konularda anlaşılırsa bir araya gelecekler. Bir ateşkes ve kalıcı barış için yoğun bir diplomasi sürdürüyoruz sürecin başından beri.

"Cumhurbaşkanımız diyalog halinde"

Sayın Cumhurbaşkanımız hem Putin hem de Zelenskiy ile diyalog halinde. Herkes ile temaslarımız sürüyor. Dün yine mevkidaşlarımla temaslarım devam etti. Cumhurbaşkanımız hem Zelenskiy hem de Putin ile görüşecek.

"İki ülke de Türkiye'ye güveniyor" 

Ukrayna ben NATO'ya girmeyeceksem, benim güvenliğimin sağlanması lazım diyor. Böyle bir anlaşma olursa Rusya da garantör olacak. Garantörler olursa Ukrayna, NATO'ya giremeyecek askeri bir birliğin içinde olmayacak. Garantör ülkeler de bunu garanti edecek. Bu ülkeler Ukrayna'ya karşı bir tehdit olunca hangi adımlar atılacak gibi konularda birlikte çalışacak. Türkiye'yi P5 artı Almanya ve Türkiye olarak teklif ettiler. Rusya da buna hemen evet dedi. Çünkü her iki ülke de Türkiye'ye güveniyor.

"Söz konusu değil"

Türkiye'de yorumlara bakıyoruz; Türkiye savaşa girecek, asker konuşlandıracak. Böyle bir şey söz konusu değil.

Barışa gidecek süreçte bu Ukrayna için garanti bir yol. Ukrayna'nın P5 ülkelerine Almanya ve Türkiye'yi dahil etmesi... Türkiye'yi yapıcı barış isteyen bir ülke olarak görmeleridir.