Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Alman mevkidaşı Maas'tan ortak açıklama

Bakan Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Maas ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, "Bugün AB ülkeleri içinde de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarını uygulamayanlar var" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Alman mevkidaşı Maas'tan ortak açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Maas ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, "Bugün AB ülkeleri içinde de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarını uygulamayanlar var" dedi.

Çavuşoğlu; "AB ile olumlu bir atmosfer var. Bunda Almanya'nın payı büyük ancak artık somut adımlar atma zamanı da gelmiştir. 18 Mart Mutabakatı da hayata geçirilmeli. Almanya ile ikili ticaretimiz hızlı şekilde artıyor. Bu sene 40 milyar doların üzerine çıkabileceğini görebiliyoruz." dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle;

Yunanistan ile Türkiye arasında görüşmelerin başlaması çok güzel bir gelişme. Diğer taraftan doğrudan komşularımız üzerine konuştu. Libya konusunda birlikte hareket ediyoruz. Geçen hafta kaydedilen siyasi ilerlemeler bize cesaret veriyor. Libya'da geçen seneden itibaren gördüklerimiz üzerine durumun kırılgan olduğunu tespit ediyoruz. Barışçıl birleşik bir Libya için çalışmayı sürdüreceğiz.

Almanya, Avrupa Komitesi'nin başkanlığını üstleniyor. İnsan haklarının korunması, AİHM kararlarının uygulanması konularını da ele aldık.

AB konusunda Almanya yapıcı bir diyaloğu destekliyor, buna hazırız. Dönem başkanlığımız süresince buna destek verdik.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarında öne çıkan başlıklar şöyle;

Bugün Heiko Maas'la verimli bir görüşme gerçekleştirdik. İkili, bölgesel ilişkilerimizin yanı sıra Doğu Akdeniz, Libya, Suriye Türkiye AB ilişkilerini ele aldık.

Libya'da yeni kurulan hükümete destek vermemiz gerekiyor.

Pandemide aldığımız tedbirlerle tedarik zincirlerimizi koruyabildik. Önümüzdeki süreçte Almanya ile işbirliğimizi artırmak istiyoruz.

Geçen sene pandemiye rağmen 1 milyon 200 bin Almanı ülkemizde ağırladık. Bu yıl da ağırlamak istiyoruz. Bu yüzden ilave tedbirler aldık, 17 Mayıs'a kadar kapanma kararı aldık.

Güvenli turizm programımıza ilave tedbirler getirdik, Sağlık Bakanlığımız ve Kültür Bakanlığımız birlikte çalışıyor. Turistin görebileceği herkesi Mayıs sonuna kadar aşılayacağız. Tüm dostlarımız güvenli bir şekilde tatil yapabilir.

AB ile ilişkilerde olumlu bir hava var ancak artık somut adımlar atılması gerekiyor. Gümrük Birliği, vize serbestisi buna dahil.

Avrupa Konseyi'nin değerlerini önemsiyoruz, ilgili kurumlarla yakın iş birliğimiz var. İnsan hakları mahkemesiyle ilgili dosya sayılarının azalması için çaba veriyoruz. Doğu Akdeniz, Kıbrıs gibi birçok konuyu ele aldık. Almanya'nın yapıcı ve yaklaşımları sürmeli.

Almanya'nın katkısıyla AB ile ilişkilerimizde her düzeyde iletişimimiz arttı. Sayın Cumhurbaşkanımız Charles Michel ve Ursula von der Leyen ile görüşmesi de buna örnek. Son derece faydalı bir görüşmeydi ancak protokol meselesi yüzünden baltalandı.

'Ben kadın olduğum için böyle oldu demesi yani Türkiye'yi ima etmesi doğru değil. AB'yi kast ediyorsa bu kendi meseleleri. Ama bizdeki protokol kurallarında kadın erkek diye bir şey yok birçok kadın lider sayın Şansölye dahil geldi. kadının siyasette hayata yeri bizim için çok önemlidir.'

Burada açıkça bir kez daha söylemek isterim, biz Türkiye olarak protokol kurallarının ne olduğunu biliyoruz. 2023'te Dışişleri Bakanlığı'nın 500. yılını kutlayacağız. Bugüne kadar Türkiye için hiç böyle bir şikayet olmadı. Türk misafir perverliği de bilinir. Buradaki tablo bizim yüzümüzden olmadı. Malesef, komisyon ve konsey arasındaki rekabet ve kavga yüzünden oldu. Burada azınlık toplantısına komisyonun protokol ekibi katılmadı konsey ekibi katıldı. Konsey ekibi nasıl olmasını söylediler biz de ona göre düzen aldık. Ben de gördüğümde şaşırdım fakat teyit ettiler. Orada iki kurum arasındaki rekabet ve kavgayı görmekten biz üzüntü duyduk. Kadının siyasette, iş hayatında toplumda bizde önemi büyüktür. Kendi aralarındaki kavga ve çekişmeyi Türkiye'ye yansıtmasınlar.  

Birçok halk ve ülke aşı temini sağlayamadı. Afrika ülkelerini de unutmamaız gerekiyor. Dolayısıyla burada ortak üretim konusunda daha iyi iş birliği yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Uluslararası örgütlerinde bunu sağlaması için öncü olması gerekiyor.

Aşı konusu uzun süre devam edecek. Bunun için ortak üretim dahil daha iyi bir iş birliğine ihtiyaç var. Elbette şirketlerin telif haklarına saygı duymak gerekiyor. Ama ortak üretim konusunda ülkelerin daha iyi iş birliği yapması gerek.