Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Türkiye olarak biz Afrika kıtasını seviyoruz"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Benin Dışişleri Bakanı Aurelien Agbenonci ile Kotonu'daki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuştu. Çavuşoğlu, "Türkiye olarak biz Afrika kıtasını seviyoruz. Afrika ülkelerini ve halklarını çok seviyoruz. Bunu sadece sözlerle ifade etmiyoruz. Tüm eylemlerimizle de bunu gösteriyoruz. Sanırım Afrikalı dostlarımız, Beninli kardeşlerimiz de bunu görüyor ve hissediyor." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Türkiye olarak biz Afrika kıtasını seviyoruz"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Benin Dışişleri Bakanı Aurelien Agbenonci ile Kotonu'daki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Mevkidaşı ile baş başa ve heyetler arası görüşmeler yaptıklarını kaydeden Çavuşoğlu, liderler düzeyinde de karşılıklı ziyaretlerin gerçekleşmesi için birlikte çalışma konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.

Çavuşoğlu, Beninli mevkidaşıyla savunma sanayisi ve güvenlik konusunda iş birliklerini nasıl güçlendirebileceklerini değerlendirdiklerini, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri tüm yönleriyle ele aldıklarını ve geliştirmek için atılabilecek adımları konuştuklarını dile getirdi.

Bakan Çavuşoğlu, "Sevgili dostum Aurelien'e FETÖ (Fetullahçı Terör Örgütü) terör örgütünün ne kadar tehlikeli bir örgüt olduğunu, sadece Türkiye için değil Benin ve bulundukları tüm ülke için tehdit olduğunu ve kimlerin bu terör örgütünü kullandığını da anlattım." değerlendirmesini yaptı.

Çavuşoğlu, mevkidaşı Agbenonci ile baş başa ve heyetler arası yaptığı görüşmelerin son derece verimli ve faydalı geçtiğinin altını çizdi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Türkiye olarak biz Afrika kıtasını seviyoruz" - Resim : 1

"Türkiye olarak biz Afrika kıtasını seviyoruz"

Benin'in ilk kez bir Türk bakanı ağırlamasına ilişkin bir soruya yanıt veren Çavuşoğlu, "Türkiye olarak biz Afrika kıtasını seviyoruz. Afrika ülkelerini ve halklarını çok seviyoruz. Bunu sadece sözlerle ifade etmiyoruz. Tüm eylemlerimizle de bunu gösteriyoruz. Sanırım Afrikalı dostlarımız, Beninli kardeşlerimiz de bunu görüyor ve hissediyor." dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin 2014'te Kotonu şehrinde büyükelçilik açtığını ve karşılıklı ziyaretlerin gerçekleştiğini belirterek, bu ziyareti gelecek dönemde iş birliğinin ve ikili ilişkileri daha da geliştirmek için yaptığını söyledi.

Bunun son ziyaret olmayacağını ve karşılıklı ziyaretler yapacaklarını vurgulayan Çavuşoğlu, ilgili diğer bakanların bir araya geleceğini, mekanizmaların işleyeceğini ve ilişkilerin daha da gelişeceğini dile getirdi.

İki ülke liderlerinin karşılıklı ziyaretleri

Çavuşoğlu, sadece siyasi açıdan değil iş dünyası olarak da Benin'e gösterilen ilginin arttığını gördüklerini belirterek, bundan mutluluk duyduklarını ifade etti.

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Benin'e ne zaman bir ziyaret gerçekleştireceği" sorusuna da Çavuşoğlu, mevkidaşıyla, iki ülkenin cumhurbaşkanlarının karşılıklı ziyaretlerini "mümkün olan en kısa sürede koordine etme" ve "tarih belirleme" konusunda hemfikir olduklarını belirtti.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika'yı en çok ziyaret eden liderlerin başında geldiğine de dikkati çekerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şu ana kadar 35 civarında Afrika ülkesini ziyaret ettiğini, Benin'i de ziyaret etmesini umduklarını söyledi.

Toplantı kapsamında iki ülke dışişleri bakanlıkları arasında "Protokol Uygulaması alanında Mutabakat Muhtırası" imzalandı.