Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi davasının ilk duruşması başladı!

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesine ilişkin 5 yıl aradan sonra açılan davanın ilk duruşması yoğun güvenlik önlemleri altında başladı.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi davasının ilk duruşması başladı!

Avukatlar sanık polislerin duruşmada hazır bulunmasını isterken, sanıklar duruşmaya SEGBİS ile katılmak istediğini söyledi.

Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada 3’ü polis 4 kişi yargılanıyor. Tutuksuz yargılanan sanık polisler F.T., S.T. ile M.S.’nin 'bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek'ten 3 yıldan 9 yıla kadar hapsi isteniyor.  Diğer firari sanık Uğur Yakışır hakkında ise hem Elçi hem de aynı gün öldürülen polisler Cengiz Erdur ve Ahmet Çiftaslan cinayetleri suçlamasıyla üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.  

Adliye çevresinde yoğun güvenlik önlemi

Duruşma öncesi Diyarbakır Adliyesi önü polis bariyerleri ile kapatıldı. Adliye içerisinde çok sayıda çevik kuvvet polisi görev yapıyor.

Elçi ailesi, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP milletvekilleri Hişyar Özsoy, Necdet İpekyüz, Dersim Dağ, Mehmet Rüştü Tiryaki, bağımsız milletvekili Ahmet Şık, AB Türkiye Delegasyonu üyesi Sema Kılıçer, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Mardin, Antep, Hakkari, Adana, Batman, Urfa, Siirt ve Şırnak baro başkanlarının yanı sıra çok sayıda insan hakları savunucusu duruşma için adliye binasına geldi. Pandemi nedeniyle duruşma salonuna mahkeme heyetiyle birlikte 88 kişi alındı.

Sanık polisler SEGBİS ile duruşmaya katıldı

Duruşma kimlik tespiti ile başladı. SEGBİS ile bağlanan sanık polislerin kimlik tespiti yapıldı. Mahkeme başkanının iddianameyi özetlemesinin ardından, iddia makamı iddianameyi okudu.

Sanıkların sorgusundan önce davaya katılma talepleri olan avukatlar taleplerini iletti. Mahkeme başkanı önce sorgunun gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti. Ardından katılma talebi olan avukatlar taleplerini yineledi.