Doğal sindirim enzimi içeren besinler

Sağlıklı çalışan bir sindirim sistemimi, besinleri en küçük parçalarına ayırarak bağırsaktan emilimini ve atımını sağlar. Fakat yüksek karbonhidratlı beslenme, stres, ilaç kullanımı, yetersiz veya aşırı fazla beslenme sonucunda sindirim sistemi enzimleri bu durumdan etkilenir ve besinleri sindirememeye başlar. Bunun sonucunda ise; gaz, şişkinlik, hazımsızlık, kötü kokulu gaz ve dışkılama, yağlı dışkılama gibi problemler ile karşılaşılabilir.

Böyle bir durum ile karşı karşıya kaldığınızda beslenme düzeninizi gözden geçirmek ve bazı besinleri beslenmenize eklemektir. Bazı besinler doğal sindirim enzimi içerir. İçerdikleri bu enzimler sayesinde besinleri daha kolay sindirmenizi ve şikayetlerinizin azalmasını sağlarlar.

Bu besinler Ananas, kivi, fermente lahana turşusu, mango ve papaya. Özellikle mango ve papaya ülkemizde çok sık kullanılan sofralarda yer alan bir besin olmasa da kivi, ananas ve lahana turşusu sadece sindirim enzimi içermesi açısından değil, antioksidan ve kan şekeri dengeleyici, bağışıklık güçlendirici etkilerinden kaynaklı mutlaka beslenmemize eklenmelidir.

Örneğin; bir yemeği sindirmekte zorlanıyorsanız (örneğin et, tavuk içerek bir yemeği yediğinizi düşünelim) ekmek/pilav vebenzeri şeyler yemek yerine bol renkli bir salata ile bir halka ananas ve lahana turşusu ekleyip farkı kendiniz görebilirsiniz.

Herhangi bir hastalığınız var ise kendi doktor/diyetisyeninize danışmayı unutmayın!