Doğru çay nasıl demlenir? En güzel çay nasıl demlenir? Çay demlemenin püf noktaları neler?

Doğru çay nasıl demlenir? Ülkemizin en çok tercih edilen içeceği hakkında detaylı araştırmalar yapılıyor. Çay demlemenin püf noktaları neler? Türkiye'nin biricik içeceğinin nasıl demlenmesi gerektiği hakkında detaylar merak ediliyor. En güzel çay nasıl demlenir? İşte detaylar...

Doğru çay nasıl demlenir? En güzel çay nasıl demlenir? Çay demlemenin püf noktaları neler?

Türk mutfağının geçmişten günümüze en vazgeçilmez içeceği olan çay hakkında "Doğru çay nasıl demlenir?" gibi aramalar yapılıyor. Birçok kişi tarafından bu geleneksel içeceğimizi demlemek için farklı yollar uygulansa da bazı yöntemler sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Peki, en güzel çay nasıl demlenir? Demleme süresi, ısı derecesi, suyun az veya çok eklenmesi gibi birçok etkenin dikkate alınması gerekiyor. Çay demlemenin püf noktaları neler? Gelin birlikte bakalım...

Doğru çay nasıl demlenir? En güzel çay nasıl demlenir? Çay demlemenin püf noktaları neler? - Resim : 1

Doğru çay nasıl demlenir?

Yanlış şekilde demlenen çay farklı sağlık soruları yaşamanıza sebep olabilir. Bu yüzden çayı doğru demlemek oldukça önemlidir. Öncelikle bilinmelidir ki, çay hava ile doğrudan temas etmemelidir. Bu yüzden çay demlemeye geçmeden önce çayın çok iyi koşullarda nemden uzak bir yerde muhafaza edilmesinin gerektiği bilinmelidir.

Ayrıca demlenecek çayın temiz olması da önemlidir. Çayı demliğe koymadan önce birkaç kez yıkayarak çayı tozundan ayırmamı gerekir. Böylece daha tozlarından arındırılan çayın lezzetğini daha iyi alabilirsiniz ve içimi daha hoş olur.

Doğru çay nasıl demlenir? En güzel çay nasıl demlenir? Çay demlemenin püf noktaları neler? - Resim : 2

Çay demlendikten sonra karşılaşılan en büyük sorunlardan biri de çayın hemen acımaya başlaması ve henüz çayınız bitmeden olduğu gibi çöpe dökmek zorunda kalmak. Çayın acımaması için de çayı ocak üzerinde bekletmemelisiniz. Kimi bunu çay hemen soğumasın diye yapsa da bu çayınızın kısa süre içerisinde tadını değiştirecektir. Sürekli yükske ısıda içilen çay kanser riskini artırır.

Doğru çay nasıl demlenir? En güzel çay nasıl demlenir? Çay demlemenin püf noktaları neler? - Resim : 3

İyi çay demlemenin diğer yolu ise kullanılan suyun yumuşak ve tatlı olmasından geçer. Kireçsiz, klorsuz, madensiz su tercih edilmelidir. 

Doğru çay nasıl demlenir? En güzel çay nasıl demlenir? Çay demlemenin püf noktaları neler? - Resim : 4

Çay suyunun yanı sıra kullanılan demliğin hangi maddeden yapıldığı da önem taşır. En iyi çayı demlemek istiyorsanız porselen demlik tercih etmenizi öneririz. Çayı demlemeden önce nasıl ki çayları yıkayıp tozundan arındırıyorsanız demliği de bir süre ısıtmanız gerekir. 

En güzel çay nasıl demlenir?

Öncesinde ısıtılmış demliğin içine kaç kişi ve ne kadar çay içicelecekse o kadar çay konulur. Örneğin, bir bardak çay için iki çay kaşığı kadar çay konulur. Bu çayın üzerine ise 2 bardak 100 dereceden birkaç derece az olan sıcaklıkta su konulur.

Çay demlenirken çaydanlıktaki suyun altı kısılmalıdır ve demlik kaynatılmamalıdır. Çay demlenirken, demliğin üzerine temiz bir bez örtülmeli ve demliğin ağız kısmı bir alüminyum folyo ile kapatılmalıdır.

Doğru çay nasıl demlenir? En güzel çay nasıl demlenir? Çay demlemenin püf noktaları neler? - Resim : 6

Demleme işlemi gerçekleşirken demlik kesinlikle sallanmamalıdır. Ortalama 10-15 dakika demlenen çayın posası ve suyunun ayrılması lazımdır. Acı çay tüketmek istemiyorsanız demlediğiniz çayı yarım saat içinde tüketmelisiniz. 

Doğru çay nasıl demlenir? En güzel çay nasıl demlenir? Çay demlemenin püf noktaları neler? - Resim : 7

Çay demlemenin püf noktaları neler?

Lezzetli bir çay içmek için kaliteli bir çay tercih edilmelidir.

Çay kuru ve kokusuz bir yerde muhafaza edilmelidir.

Çaydan sonra demlik tercihi önemlidir. Lezazetli bir çay içmek istiyorsanız porselen demlik tercih etmenizi öneririz.

Kireçli, klorlu ve kokulu bir su yerine kireçsiz, klorsuz ve madensiz su tercih edilmelidir.

Bekletilmiş su veya kaynatıldıktan sonra soğuyan suyu tekrar kaynatarak kullanmayın.

Sıcak suyu demliğe bir anda dökmek yerine demliğ önce sıcak su ile biraz ısıtın.

Çay demlendikten sonra çaydanlık demliğin üzerinde orta ateşte 15-20 dakika demlenmelidir. Yani çay demlneirken aynı ısıda kalmasını sağlmalısınız.