Doğru eş seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Evlilik birliğinin devamı, nesillerin dirlik ve düzeni için, toplumsal devamlılık ve gelişim için hayati önem taşırken, bu kurumun başlangıcında yapılan eş seçimi de hayati derecede öneme sahiptir. Kişi eş seçimi ile tüm yaşamını etkileyecek bir yol ayrımına girmiş olur. Dolayısıyla ‘şimdilik bir evlenelim ilerde değişir, düzelir’ gibi düşünceler ile aile kurmak büyük bir yanılsama, bir hata olur.

Evlenecek çiftler öncelikle aralarında sevgi aramalıdır. Sevgi bir inşaatın temel kolonu gibi, üzerine inşa edilecek her şeyi taşır. Ancak maalesef sadece sevgi , evliliğin sağlam ve uzun ömürlü olması için yetmez. Fikirsel anlamda benzer olmak, benzer değer yargılarına sahip olmak, hayata aynı pencerelerden bakmak gerekir.

Bir kadınla yalnızca güzelliğinden dolayı evlenen bir erkek, ya da bir erkekle sadede zengin olduğu için evlenen bir kadın, hayal kırıklığına uğrar mutlaka. İnsanlar yaşlanır, para kaybeder, hastalanır, maddi varlıkların bir sonu vardır, dekorasyonu çok güzel ama temelleri çürük bir bina gibi bir depremde sallanıp yıkılabilir, ancak, içsel anlamda, kendini yetiştirmiş, karakteri düzgün, ahlaklı bir insan, kolonları sağlam bir ev gibi depremlere sellere dayanır ve ayakta kalır.

Necip Fazıl Kısakürek’in bir yazısı vardır ki, kulaklara küpe olmalıdır. ‘Hayat beyaz bir kağıt gibidir, yapılan hatalar da kalemle yazılan yazılar gibidir. Kurşun kalem ile yapılan hatalar, bir şekilde silgi ile silinir, dönülür düzeltilir ancak, hayatta eş seçimi, o kağıda tükenmez kalem ile yazı yazmaya benzer… Silmek kar etmez, kağıdı yırtıp atmak gerekir.’

O yüzden evlenecek çiftler karşısındaki insanda, benzer anlayışlar , ortak hayaller, vicdan, ahlak dürüstlük gibi yemek değerler aramalı… günümüz evliliklerinde olduğu gibi güzellik zenginlik üzerine kurulu evlilikler kısa ömürlü olmaya mahkum olurlar…