Celalabad'da Taliban bayrağı indirildi! Direnişin yeni ismi söz verdi!

Doğu Afgan şehri Celalabad'da Taliban'a karşı ilk gösteri başladı. Bayraklı protesto yürüyüşü yapıp Taliban'a meydan okuyan göstericilere ateş açıldı.

Celalabad'da Taliban bayrağı indirildi! Direnişin yeni ismi söz verdi!

Doğu Afgan şehri Celalabad'da Taliban'a karşı ilk gösteri başladı. Bayrak sallayan protestocular Taliban'a meydan okurken Celalabad'da ateş sesleri duyuldu.

BBC ve Reuters'ın geçtiği son dakika haberinde Afganistan'da Taliban bayrağının kullanılmasına karşı düzenlenen bir protestoda ateş açıldığı bildirildi. 

Celalabad sokaklarında ülkenin ulusal bayrağını sallayan protestocular görülüyor, ardından gürültülü patlamalar duyuldu. İki tanık ve eski bir polis yetkilisi Reuters'e verdiği demeçte, Taliban militanlarının Afganistan'ın Celalabad kentindeki gruba yönelik protestolar sırasında ateş açması sonucu en az üç kişi öldü ve bir düzineden fazla kişi yaralandı .

Görgü tanıkları, yerel sakinlerin Kabil'in yaklaşık 150 km  doğusundaki şehirdeki bir meydanda Afganistan'ın ulusal bayrağını dikmeye çalıştıklarında ölümlerin gerçekleştiğini söyledi.

Celalabad'da Taliban bayrağı indirildi! Direnişin yeni ismi söz verdi! - Resim : 2

Hürriyet'in haberine göre ise Taliban'a karşı verdiği mücadele ile hafızalara kazınan ve 'efsane komutan' olarak anılan Ahmed Şah Mesud'ın oğlu Amrullah Salih, Taliban'a karşı direnişin fitilini ateşledi.

Cumhurbaşkanı Gani'nin ülkeden kaçması sonrası kendisini geçici Cumhurbaşkanı ilan eden Salih, Kabil'e yaklaşık 160 kilometre uzakta bulunan Pencşir vilayetinde açıklamalarda bulundu.

Salih, Taliban'a teslim olmayacağını söyledi ve savaşacağına söz verdi.Salih Twitter hesabından yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

'Beni dinleyen milyonları hayal kırıklığına uğratmayacağım. Taliban ile asla aynı çatının altında olmayacağım. ASLA.'

Bugün ortaya çıkan görüntülerde, Mesud'un ağır silahlı bir maiyet eşliğinde, Sovyet yapımı bir askeri helikopter olan Afgan Hava Kuvvetleri'ne ait Mi-17'ye bindiği görülüyor.

Celalabad'da Taliban bayrağı indirildi! Direnişin yeni ismi söz verdi! - Resim : 4

Söz konusu bölge, 1990'lardaki iç savaş sırasında uzun süre Taliban'a düşmemesi ile adından söz ettirmişti.