Dolar'ın ateşi düşmüyor, gözler Merkez Bankası'nda

Piyasada Merkez Bankası'nın faiz kararı beklenirken, kur üzerinde baskıya neden olan ekonomik ve politik faktörlerin etkilerinin sürmesi, yükselişi desteklemeye devam ediyor.

Dolar'ın ateşi düşmüyor, gözler Merkez Bankası'nda

Dün 5.89 TL'yi aşarak Ekim ayından bu yana en yüksek gün içi seviyeyi gören dolar kuru, yeni güne 5.89 TL civarında başladı. Euro ise 6.58 TL'den işlem görüyor.

ABD'nin aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkeye, İran'dan petrol ithalatı muafiyetini kaldırmasıyla petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş, ABD ile yaşanan S-400 krizi, Merkez Bankası'nın rezervlerine dair endişeler, seçim belirsizliğinin henüz sona ermemesi ve dolar endeksinde yükseliş gibi faktörler TL'de baskıya neden olan ana nedenler olarak öne çıkıyor.

ABD'de ekonomik aktiviteye ilişkin beklentileri karşılayan veriler, açıklanan ilk çeyrek şirket bilançolarının genel olarak tahminlerden iyi gelmesi ve ticaret müzakerelerine ilişkin iyimserlik, doların diğer para birimleri ve emtialar karşısında değer kazanmasına neden oluyor.

ABD'de dün tarihi zirvesinden gelen kar satışlarıyla sınırlı oranda değer kaybeden pay piyasalarının bugün vadeli işlemlerde yükseliş eğiliminde hareket ettiği görülüyor. Dün Dow Jones ve S&P 500 endeksi yüzde 0,22, Nasdaq endeksi yüzde 0,23 değer kaybetti. Bugün endekslerin vadeli işlem kontratları ortalama yüzde 0,2 yükselişle işlem görüyor.

Dolar endeksi ise ABD'de ekonomik aktiviteye ilişkin iyimserliğe karşın diğer gelişmiş ülkelerin büyüme tahminlerindeki aşağı yönlü revizyonların etkisiyle yükseliş eğilimini sürdürüyor. Dün yüzde 0,6 değer kazanan dolar endeksi, 98,2 ile 16 Mayıs 2017'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

TL'de yüzde 10'luk değer kaybı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu bugünkü toplantısında faiz kararını açıklayacak. Piyasalar da bugün bu kararı takip edecek. Piyasa beklentisi faizlerde bir değişiklik olmayacağı yönünde olsa da Merkez Bankası'nın vereceği mesajlar takip edilecek. AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistler, TCMB'nin yüzde 24 olan politika faizinde değişiklik yapmayacağını tahmin ediyor.

QNB Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Birim Yöneticisi Tolga Kudaloğlu, TL'de benzer para birimlerine kıyasla negatif ayrıştığına dikkat çekerek "Özellikle 5.85 TL seviyesi kritikti. O seviyenin aşılmasıyla yukarı yönlü hareket sürüyor. ABD ile son dönemde artan gerilim ve YSK'nın hala seçimleri sonuçlandırmamasının yarattığı belirsizlik TL'de kan kaybına neden oluyor" yorumunu yaptı.

Türk Lirası Şubat sonu itibariyle gelişen ülke para birimlerinden negatif ayrıştı. Yılbaşından bu yana gelişen ülke kurları dolar karşısında yatay seyrederken TL yüzde 10 kadar değer kaybetti.

Bugün izlenecek veriler

Analistler, bugün yurt içinde TCMB'nin faiz kararı, yurt dışında ise ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri başta olmak üzere açıklanacak verilerin takip edileceğini belirterek, petrol fiyatları ve döviz kurlarının seyrinin de yatırımcıların odağında yer aldığını bildirdi.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 95.000 puanın önemli destek konumuna geldiğini ifade eden analistler, 97.200 ve 99.000 seviyelerinin direnç olarak öne çıktığını kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

14.00 Türkiye, TCMB PPK faiz kararı

14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

15.30 ABD, mart ayı dayanıklı tüketim malları siparişleri