Dolar haftaya yükselişle başladı

Merkez Bankası'nın Perşembe günü faiz değişikliğine gitmeyip, Para Politikası Raporu'nda "sıkılaştırma" ifadesine yer vermemesi, dolar cephesinde hareketlenmeye neden oldu. Dolar yeni haftaya da yükselişle başladı

Dolar haftaya yükselişle başladı

Merkez Bankası geçen haftaki faizlerde değişiklik yapmazken para politikası metninden "ek sıkılaştırma" ifadesini çıkarttı, bu da faiz indirimi beklentisini gündeme getirdi. Kur bu söylem değişikliğiyle 5.89'dan 6 sınırına dayandı.

Kur yeni haftaya da %0.3 artışla 5.95 civarında başladı, kur bu sabah en yüksek 5.9612'yi gördü, euro 6.66'da, sepet kur 6.30'da seyrediyor.

GOLDMAN SACHS: YIL SONU 7 TL

Goldman Sachs, Türk Lirası'nın önümüzdeki 12 aylık dönemde dolar karşısında yüzde 15 değer kaybedebileceği tahmininde bulundu. Kurum, dolar kurunun önümüzdeki altı ayda 6.5, 12 ayda ise 7 TL seviyesine yükselebileceğini öngördü.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

- İstanbul seçimi YSK’nın İstanbul ile ilgili kararı ve siyasi gerginliklerin sürmesi

-ABD ile S-400 ve F-35 geriliminin artması, ABD'nin İran'a karşı setleşmesi ve İran’a ekonomik yaptırımlardan Türkiye’nin muafiyetinin kaldırılması, petrol arz dengelerindeki değişim

- Hafta içinde ABD’de ilk çeyrek büyümenin beklenenden yüksek çıkması, doların değerini artırdı.

- Euro/dolar paritesi 1.1148’e inerken gelişmiş para birimleri karşısında doların değerini ölçen Dolar Endeksi de yüzde 0.63 arttı. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolara karşı yüzde 1 geriledi. TL’nin dolara karşı haftalık değer kaybı ise yüzde 2.1’e vardı.