Dolar yönünü yukarı çevirdi! Dolar yükselecek mi, ne kadar olacak?

Dolar/TL geçen hafta Ağustos 2020 sonundan beri en düşük seviyelerine geriledikten sonra haftaya yüzde 1'i aşan yükselişle başladı. Geçtiğimiz haftayı 7.35’le kapatan dolar kuru yeni haftanın ilk işlem gününde 7 kuruşluk bir yükselişle başladı. Peki dolar yükselecek mi, ne kadar olacak?

Dolar yönünü yukarı çevirdi! Dolar yükselecek mi, ne kadar olacak?

Geçtiğimiz hafta son 5 ayın en düşük seviyelerini gören dolar/TL, yeni haftaya yüzde 1 civarı yükselişle başladı ve 7.45 seviyelerinin üzerine tırmandı.

Dünya'nın aktardığına göre, Euro/TL'de hareketlik arttı. Geçen hafta 9.02'nin üzerinde kapanan euro/TL, bu sabah saatlerinde 8.93'e kadar gerilemesinin ardından yükselişe geçti ve 9.05 liranın üzerine çıktı.

Dolar yönünü yukarı çevirdi! Dolar yükselecek mi, ne kadar olacak? - Resim : 1

TL’deki kasım ayı başından beri neredeyse aralıksız süren değer kazancı küresel riskten kaçışla duraksadı. Ancak Merkez Bankası’nın (TCMB) ve ekonomi yönetiminin ortadoks politikalara ve piyasa dostu uygulamalara devam edeceği beklentisiyle TL’deki değer kaybının sona erdiğine dair tahminler geçen hafta itibarıyla belirginleşerek devam ediyordu.

Yabancı yatırımcılardaki yüksek reel faiz kaynaklı olumlu beklentiler lokallerde mevcut değil. Döviz ve altın varlıkları 235.7 milyar dolar ile rekor seviyede bulunan lokaller mevduat getirilerindeki sert yükselişlere rağmen TL’ye dönme eğilimi göstermiyorlar.

Dolar yönünü yukarı çevirdi! Dolar yükselecek mi, ne kadar olacak? - Resim : 2

'TL'YE DÖNDÜRMEMİZ LAZIM'

Ekonomi yönetimindeki değişiklikten itibaren yabancı girişlerine rağmen lokal altın ve döviz mevduatlarında 12 milyar dolarlık artış olduğuna dikkat çeken Ekonomist Cevdet Akçay cuma günü ekonomide ilk yapılması gerekenin dedolarizasyon olduğunu söyledi. Akçay, dövize yönelim konusunda 'Getiri ve güven ikileminde güveni seçen insanları getiri tarafında düşündürmeye başlamanız lazım... İnsanları 'dövizde kalırsam bir senede para kaybetmiş olacağım' saiki ile TL'ye döndürmeniz lazım. Bunu sadece faizle başaramazsınız. Cazip faiz vermeniz lazım ama yeterli olmayacak' dedi.

TCMB verilerine göre 1 ay vadeye kadar TL mevduat getirileri yüzde 16.07’ye 3 ay vadeye kadar mevduat getirileri yüzde 18.08’e yükseldi.

Dolar yönünü yukarı çevirdi! Dolar yükselecek mi, ne kadar olacak? - Resim : 3

Piyasalarda TL’de ve TL cinsi yatırım araçlarında son 5 yıldır neredeyse aralıksız gerçekleşen değer kaybının duracağı 2021’de sınırlı da olsa değer kazancı beklentileri hakim. Son olarak geçen hafta HSBC müşterilerine 7.1 hedefi ile TL’de yeni pozisyon önerdi.

Küresel piyasalarda dolar ABD tahvil getirilerindeki sert yükseliş ve corona virüsü yardım paketinin dünyanın en büyük ekonomisini canlandıracağı beklentileriyle bugün de değer artışını sürdürerek son yılların en düşük seviyesinden yükselişe geçti. Dolar endeksi son üç yılın zirvesini gördüğü Mart ayından beri yüzde 12 geriledi. Ancak şu anda geçen hafta gördüğü son üç yılın en düşük seviyesinden yüzde 1.3 yukarıda işlem görüyor.

Dolar yönünü yukarı çevirdi! Dolar yükselecek mi, ne kadar olacak? - Resim : 4

DOLAR YÜKSELECEK Mİ, NE KADAR OLACAK?
Yatırımcıların ABD'deki gerginliklerin ardından dolar düşecek mi, dolar fiyatları düşmeye devam edecek mi araştırmaları sürüyor. Bu süreçte değerlendirme yapan ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, dolar kuru ile ilgili yaptığı açıklamada Türkiye'nin cari açığını belirterek, enflasyon oranına değindi. Dolar kurundaki düşüşlerin kalıcı olmadığını belirten Geçer, dolar kurunun rekor kıracağını aktardı ve şu ifadeleri kullandı:

"Eğer ki; Türkiye'nin cari açığı 40 milyar dolar olduysa. Kısa vadeli borçlar gelip kapıya dayandıysa. Bankacılık sistemi her geçen gün bir az daha bozuluyorsa, reel sektör büyük bir çıkmazdaysa işsizlik yüzde 30'a dayandıysa gerçek enflasyon yüzde 30'ların üzerindeyse ve kamu maliyesi bu kadar bozulmuşsa, bütçe bu kadar bozulup 2021 yılında 241 milyarlık bir açığa koşuyor ise geçen yıl 130 milyar bu yıl 180 milyar liralık bir faiz ödememiz var ise burada tutmanız mümkün değil arkadaşlar." dedi.

Dolar yönünü yukarı çevirdi! Dolar yükselecek mi, ne kadar olacak? - Resim : 5

BORSALARDA YÜKSELİŞ SÜRECEK!

Kovid-19 aşısının uygulanmaya başlaması, ABD seçimlerinin geride kalması ve uzun bir süre FED’den faiz artışı beklenmemesi borsaları zirveden zirveye taşıyor. Gelişmekte olan ülkelere para akışı var. Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ucuz kalan hisse fiyatları yabancı yatırımcıların ilgi odağında olacak. Olası bir dış gerilim yaşanmadıkça BIST 30 hisselerinde çıkışın devam etmesi beklenmeli. 

DOLAR NE ZAMAN YÜKSELECEK?
Bu süreçte uzmanların yorumlarından yola çıkarak dolar/TL ne zaman yükselecek araştıran yatırımcıların beklediği tarih henüz açıklanmadı. Geçer ayrıca güncel dolar kuru yorumuna ekonomik kırılmaya değinerek şöyle devam ediit; ''Gevşer, geri gelir amma günün sonunda arkadaşlar bir gün uyandığımızda öyle bir ekonomik kırılma olur ki bu bu ekonomik ve finansal kırılma hiç bir şekilde sizin yollarınızı buralarda tutmanızı sağlamaz sağlayamaz. İstediğiniz kadar para harcayın dolar alır başını gider tutamazsınız arkadaşlar. Keza Euro ve sterlinde.'' dedi.

ALTIN FİYATLARI NE ZAMAN YÜKSELECEK?
Geçer, dolar kurunun ardından güncel altın fiyatları beklentisini de paylaştı. Uzmanların altın tahminlerini araştıran yatırımcıların merakla beklediği ons altının 2000 doların üstüne çıkacağı zamanı belirten Geçer, altın fiyatlarının her teşvikten sonra artacağını belirtti. Altın fiyatlarının yükseleceğini ifade eden Geçer ''Altın cephesinde 1957 seviyesinden geriye geldi bugün 1910'u aşarı doğru zorladı. Altın fiyatları mümkün olduğunda aşağıya çekiliyor ki uygun fiyatlarda toplana bilsin Biden'in gelmedi artık çok net bir şekilde teşvikleri şart ediyor. Korona tehlikesi devam ediyor 87 milyon kişiyi geçmiş durumda arkadaşlar bu kadar hızlı ilerleyen bir hastalık aynı zamanda ekonomiyi de köşeye sıkıştırmış olan bir hastalık . Altın fiyatlarında düşüş şartı yok açıklanan her teşvikte altının elimi hızlandıracak. 2021'de 2300 ve 2500 dolarları giden bir altın ons değeri göreceğiz.'' ifadelerini kullandı.

GÜMÜŞ 2021'DE NE OLACAK?
Dolar kuru ve altının ONS fiyatları ile ilgili çarpıcı yorumlarını paylaşan Geçer, 2021'de gümüş fiyatları beklentisini de paylaşarak, ''gram altın cephesinde ve gümüş cephesinde rekor denemeleri göreceğiz'' dedi.