Dolar yönünü aşağı çevirdi

Dün 6,14'ü test edip akşam saatlerinde yeniden 6,10'un altına düşen dolar güne başlarken 6.11 seviyelerini test etti. Ardından beklenenden iyi gelen sanayi verisi sonrası düşüşe geçti.

Dolar yönünü aşağı çevirdi

Piyasalardaki dalgalanma dolar kurunun yükselişine neden oluyor. Bir süre sakin seyreden dolar, son 1 ay içerisinde yeniden hızlı yükseliş trendine geçti. 6,24 seviyesine kadar yükseldikten sonra Merkez Bankası'nın müdahalesi ile 5,95 seviyesine kadar gerileyen dolar kuru, yeniden yükselişe geçti.

Hafta sonunu sakin geçirmesinin ardından hızlı bir yükselişle tekrar 6,10 seviyesini geçen dolar kuru, bugün ise 6,10 ile başladı.

Önce çıktı, sonra düştü

Dolar/TL 6 seviyesinin üzerinde dalgalı bir seyir izlemeye devam ederken ABD ile ilişkiler, Hazine'nin yoğun ihale gündemi, sanayi üretimi verileri ve yerel seçimlerin tekrarı kararının ardından siyasi gündem piyasalarda takip ediliyor.

Dün 6.13 seviyesinden dönen kur gece saatlerinde ABD ile Türkiye arasında tansiyonun azalabileceğine yönelik bazı haberlerle 6.07'li seviyelere kadar geriledi ancak bu seviyeler de kalıcı olmadı.

Dolar/TL bu sabah yeniden 6.11 seviyesini test etti. Arından 6.08 seviyesine gerileyen kur, sanayi üretiminin beklenenden iyi gelmesiyle düşüşünü hızlandırdı ve 6.04 seviyelerine doğru çekildi.

Aynı dakikalarda avro/TL yatay seyirle 6,8082'den, sterlin/TL yüzde 0,3 düşüşle 7,8263'ten alıcı buluyor.

Avro/dolar paritesi yüzde 0,1 yükselişle 1,1236, sterlin/dolar paritesi yüzde 0,1 düşüşle 1,2939 seviyesinden işlem görüyor. Dolar endeksi ise 0,1 artışla 97,38 seviyesinde bulunuyor.

ABD ile Çin arasındaki müzakerelerden sonuç alınamaması ve ABD'nin Çin'e yönelik uygulamaya aldığı gümrük tarifesinden sonra misilleme olarak Çin'in de ABD'den ithal edilen 60 milyar dolarlık mal grubuna gümrük tarifesi uygulama kararı, küresel piyasalardaki negatif seyrin sürmesinde etkili oldu.

Söz konusu gelişmelerin ardından ABD Başkanı Donald Trump, dün akşam yaptığı açıklamada, haziran sonunda Japonya'da yapılacak G20 Zirvesi'nde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşeceğini bildirdi.

Analistler, dün açıklanan mart ayı cari açık verilerinin beklenenden iyi gelmesine rağmen dünya borsalarındaki negatif seyirle dolar/TL'nin yüzde 1,3 değer kazandığını anımsatarak, yurt içinde siyasi gelişmelerin öne çıktığını belirtti.

Yurt dışında Avro Bölgesi'nde sanayi üretimi ve ZEW endeksleri ile ABD'de ithalat ve ihracat fiyat endekslerinin takip edileceğini bildiren analistler, teknik açıdan dolar/TL'de 6,23'ün önemli direnç, 5,9650'nin destek konumuna geldiğini kaydetti.

Merkez'den bütçeye 40 milyar aktarılabilir

Bir diğer taraftan ise Reuters'ta dün yer alan bir habere göre TCMB'nin 2018 karının bütçeye erken aktarılmasının ardından bütçenin daha fazla bozulmaması için bankanın 40 milyar liralık ihtiyat akçesinin de merkezi yönetim bütçesine aktarılması planlanıyor.

Ekonomistler, iç tüketimdeki yavaşlama, ekonomideki daralmanın ve seçim nedeniyle gündeme gelen bazı uygulamaların etkisiyle bütçede öngörülenden kötü bir tablonun gündemde olduğunu, tek seferlik gelirlerle bütçenin desteklendiğini vurguluyorlar. Bütçeye ilişkin güncel veriler ise yarın açıklanacak.