Dolarda risk iştahı zayıflıyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın sağlığına ilişkin pozitif haberler, yatırımcıların risk arayışı ile güvenli liman dövizlerinde düşüşe yol açmasından dolayı dolar Pazartesi günü düşük işlem gördü.

Dolarda risk iştahı zayıflıyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın sağlığına ilişkin pozitif haberler, yatırımcıların risk arayışı ile güvenli liman dövizlerinde düşüşe yol açmasından dolayı dolar Pazartesi günü düşük işlem gördü.

Investing'ten Peter Nurse'nin makalesine göre, Amerikan dolarının 6 majör dövizin ticaret ağırlıklı sepeti karşısında performansını ölçümleyen ABD dolar endeksi, %0,1 düşüşle 93,860 olurken USD/JPY ikilisi, Cuma günü bir haftanın düşük seviyesi olan 104,95’e geriledikten sonra %0,2 artarak 105,58 oldu.

Öte yandan EUR/USD %0,1 artışla 1,1724’e yükselirken risk-hassas AUD/USD %0,2 sıçrayarak 0,7172’den işlem gördü.

Pazar günü doktorlar, Başkan Trump’ın iyiye gittiği ve Pazartesi kadar erken bir zamanda bulunduğu askeri hastaneden taburcu olabileceği konusunda ısrar etti.

National Australia Bank (Ulusal Avustralya Bankası) döviz kuru strateji müdürü Ray Attrill bir Bloomberg haberinde, Başkan Trump’ın hastaneden çıkma ihtimalinin, ABD seçimlerinin yapılmayacağına dair korkuları yatıştırması ile Pazartesi sabahının daha pozitif bir risk tonu ile başladığını söyledi.

Genel piyasa güvenine ek olan bir etken de Başkan Trump’ın enfeksiyonunun, virüsü Capitol Hill’e çok yaklaştırması ile yeni teşvik paketi olasılığının da arttığı fikri oldu.

Bununla birlikte Nordea analistleri bir araştırma yazısında, “seçim öncesinde büyük bir mali paket ihtimalini hala çok zayıf görüyoruz. Birincisi, Yargıtay’daki boş koltuk için Cumhuriyetçilerin Amy Barret’ı aday göstermesi ile siyasi çevre sarhoş olmaya devam ediyor ancak ikincisi, ABD ekonomisinin büyük bir kısmı yeniden açılma ivmesini hala koruyor” dedi.

Öte yandan İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve AB Başkanı Ursula von der Leyen, Brexit sonrası bir anlaşma için müzakereleri hızlandırmayı kabul ettikten sonra sterlin, hafta sonu elde ettiği artışların çoğunu korudu.

Brexit ticaret müzakerelerinin son turu, geçiş döneminin bitiş tarihi olan Aralık sonunun yaklaşmasıyla döviz için önemli görülüyor.

ING analistleri, “GBP görünümü gelecek hafta için negatif görünmese de GBP’nin, ticari müzakerelerin başarısız olması durumunda daha büyük kayıplara, bir ticaret anlaşması durumunda da sınırlı getirilere meyilli olması ile asimetrik olarak ilerlediğini düşünüyoruz” dedi.