Doların ateşi haftanın son günü düştü!

Önceki gün 6,25 TL'yi test eden dolar, haftanın son işlem gününü daha sakin geçirdi. Sabah açılışta 6,12 TL'den işlem gören dolar kuru, kapanışta 6,0850 TL'ye geriledi.

Doların ateşi haftanın son günü düştü!

Gerek yurt dışı gerek yurt içi siyasi ve ekonomik gelişmelerden etkilen döviz piyasası, dün Merkez Bankası'nın adımlarıyla sakinleşti. Bugün ise kurda düşüş daha belirgin hissedildi.

Uluslararası piyasalarda, Washington'da devam eden ticaret müzakerelerine bağlı olarak ABD ve Çin'den gelen haber akışı takip ediliyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın, Çin ile yürütülen ticaret müzakereleri devam ederken gümrük tarifelerini artırma adımı bugün itibarıyla yürürlüğe girse de Çin tarafından gelen sakin açıklamalar ve Washington'da devam eden müzakereler piyasaların karışık bir seyir izlemesine neden oluyor.

Analistler, dün 6,2461'e kadar yükselen dolar kurunun ateşinin, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) adımları ile düştüğünü ancak uluslararası piyasada yüksek seyreden Türkiye'nin Risk Primi'nin (CDS), TL üzerindeki baskısının halen devam ettiğini söyledi.

TCMB dün repo ihalelerine bir süre için ara verdiğini açıklayarak sıkılaşmaya giderken, zorunlu karşılıklarda yapılan düzenleme ile piyasaya 2,8 milyar dolar likidite sağladı.

Bugün ABD ve Çinli yetkililer arasında devam etmesi beklenen görüşmelerden gelecek haber akışı ile İngiltere'de büyüme ve ABD'de enflasyon verilerinin takip edileceğini belirten analistler, dolar/TL'de 6,23'ün önemli direnç konumuna geldiğini kaydetti.

Bloomberg HT'ye değerlendirmelerde bulunan Commerzbank Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Tatha Ghose, "TL'de Şubat'tan beri zayıflık vardı. Merkez Bankası'nın Döviz rezervlerine dair haberler de yükselişte tetikleyici oldu. Kurdaki yükselişin büyük kısmı eski hikayelerden kaynaklanıyor. Seçimin iptal kararının etkisi % 10 -15 olmuştur. Bu sadece kurda yükselişi ivmelendirdi. Dolar güçlendiği, TL değer kaybettiği zaman TCMB'nin birşey yapmayacağı düşünülüyor. Bu yüzden de bir spiralin içine giriyoruz" yorumunu yaptı.

"Kur 6 - 6.25'te istikrara kavuşur"

Kur seviyesi tahmini yapmanın zor olduğunu söyleyen Ghose, politika yapıcıların değer kaybına kapsayıcı bir tepki vermesi gerektiğini belirterek "Bence kademeli olarak fonlama geç likidite penceresinden yapılabilir. Eğer enflasyon önümüzdeki aylarda baz etkisiyle iyileşirse kur bir noktada 6 - 6.25 aralığında istikrara kavuşabilir." yorumunu yaptı.

Merkez Bankası'nın enflasyonun düşmesi için faizleri biraz daha artırması gerektiğini kaydeden Ghose "Elbette ekonomi bir kez daha resesyona girebilir, bunu kabullenmek gerekir ama dengesizlikler de kademeli olarak ortadan kalkarsa Türk Lirası istikrara kavuşur." diye konuştu.

Manulife Varlık Yönetimi – Kıdemli EM Stratejist Richard Segal ise Bloomberg HT'ye kurda yıl sonuna kadar oynaklığın devam edebileceğini ama toparlanma olabileceğini belirterek "5.80 seviyesine doğru bir çekilme olabilir" yorumunu yaptı.

Borsa günü düşüşle tamamladı 

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,17 değer kaybıyla 88.533,40 puandan tamamladı. 

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 152,48 puan azalırken, toplam işlem hacmi 5,6 milyar lira olarak gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,54, holding endeksi yüzde 0,66 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 3,43 ile madencilik, en çok gerileyen ise yüzde 2,28 ile ulaştırma oldu.

Avrupa borsalarındaki değer kazançları ve döviz kurlarındaki gerilemeye paralel 90.000 puanı test eden BIST 100 endeksi, günü 88.500-90.000 bandında tamamladı.

Analistler gelecek hafta yurt içinde ödemeler dengesi ve sanayi üretimi, yurt dışında ise Çin'de sanayi üretimi, Avro Bölgesi'nde büyüme ve enflasyon, ABD'de perakende satışlar, ham petrol stokları başta olmak üzere açıklanacak yoğun veri gündeminin takip edileceğini söyledi.

ABD ile Çin arasında devam eden ticaret müzakereleri ve ABD ile İran arasındaki gerilim de piyasaların yönü üzerinde etkili olmaya devam edeceğini ifade eden analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 87.500'ün güçlü destek, 93.400 puanın ise direnç konumunda olduğunu bildirdi.

AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, arındırılmamış sanayi üretim endeksinin martta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,4 azalmasını bekliyor. Ekonomistler, mart ayı cari işlemler hesabının 900 milyon dolar açık vereceğini öngörüyor.