Trump'tan kritik mesajlar

ABD Başkanı Donald Trump, İran'la yaşanan gerilimin ardından ilk resmi açıklamasını yaptı. İran'a barış mesajı veren Trump, sunduğu şartların kabul edilmesi halinde barış içinde yaşayabileceklerini söyledi ve İran'ı masaya davet etti.

Trump'tan kritik mesajlar

Trump'ın konuşmasından satırbaşları:

- İran'ın gerçekleştirdiği saldırıda tek bir can kaybı dahi yaşanmadı. Tüm ABD askerlerini tebrik ediyorum. 

- İran, dünyada terörizmin en büyük sponsoru olmuştur. Nükleer silah edinmesine asla müsaade etmeyeceğiz.

- (Kasım Süleymani'nin öldürülmesi) Geçtiğimiz hafta dünyanın en tehlikeli teröristlerinden biri olan adamı benim emrimle ortadan kaldırdık.

- Güçlü ekonomik yaptırımlar İran davranışlarını değiştirmediği sürece devam edecek. 

- İran Hükümeti, kendi ülkesinde yapılan protestolarda kendi vatandaşlarını hedef aldı. 

- İran hemen nükleer çalışmalardan vazgeçmelidir. İngiltere ve Almanya da bunu anlamalı. Hep birlikte bir anlaşmaya varmalıyız. Barış içerisinde yaşamayı sağlamalıyız.

- NATO'dan Orta Doğu'daki süreçte daha fazla rol oynamalarını isteyeceğim. Orta Doğu'daki tüm seçenekler artık mevcut. Orta Doğu'nun petrolüne ihtiyacımız yok.

- Amerika ordusu 2,5 milyar dolar harcanarak yeniden yapılandırıldı. Füzelerimiz ve bombalarımız oldukça büyük. Hypersonic füzelerimiz de hazırlanmaya devam ediyor. Ancak bunları kullanmak istemiyoruz.

- Geçtiğimiz süreçte El Bağdadi'yi de öldürdük. IŞİD militanları benim yönetimim sayesinde ortadan kaldırıldılar. İranla bu tür ortak önceliklerimizi konuşmamız lazım.

- İran yönetimine seslenmek istiyorum; Dünyayla barış içerisinde olmanızı istiyoruz. ABD, her zaman barıştan yana kişilere yakındır.

Gün içinde yaşananlar

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Kasım Süleymani'nin Irak'ın başkenti Bağdat'ta öldürülmesinin ardından tırmanan gerilime dair bazı açıklamalarda bulunmuştu.

İran kanadı ise Süleymani'nin intikamının alınacağını açık şekilde ifade ederek, karşılık vereceklerini söylemişti. Bu açıklamadan sadece bir gün sonra Irak'ta bulunan 2 ABD üssü İran'ın düzenlediği füze saldırısında bulundu. 

Savaş mı ilan edecek?

İran saldırılarda 80'in üzerinde ABD'linin öldüğünü iddia ederken, ABD Başkanı Donald Trump, kimseye zarar gelmediğini ve hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini ifade eden tweetler attı. 

ABD Başkanı Donald Trump, daha önce İran'a karşı aldığı ambargoları arttıracağı yönünde açıklamalar yapmıştı. Trump'ın İran'ın saldırısı nedeniyle nasıl bir adım atacağını merak konusu olmuş durumda. 19.00'daki açıklamada Trump'ın bu konu hakkında açıklama yapması bekleniyor.