Fransız doktor anlattıklarıyla dünyayı şoke etti

Paris yakınlarında çalışan bir doktor geçen yıl 27 Aralık tarihinde zatürre teşhisiyle tedavi edilen bir hastasından alınan örneklerin test edildiğini ve hastanın aslında Covid-19 olduğunun anlaşıldığını söyledi. 

Dr. Yves Cohen Fransız basınına, hastadan o sırada alınan sürüntü örneklerine şüphe üzerine yakında korona virüs testi yaptırdıklarını ve sonucun pozitif çıktığını söyledi. Şimdi tamamen iyileşmiş olan 50'li yaşlarındaki hasta ise, virüsün yayıldığı bilinen yerlere gitmediğini, dolayısıyla hastalığı nasıl kaptığını hiç bilmediğini belirtti. 

 

Bu, virüsün Fransa'ya daha önce düşünüldüğünden neredeyse bir ay önce ulaşmış olabileceği anlamına geliyor. Şimdiye kadar Fransa'daki ilk vakaların 24 Ocak tarihinde teşhisi konulan üç kişi olduğu düşünülüyordu. Bunlardan ikisi salgının baş gösterdiği Çin'in Wuhan kentinde bulunmuşlardı ve üçüncü kişi ise onlardan birinin yakınıydı.

Paris yakınındaki Avicenne ve Jean-Verdier hastanelerinin acil bölümünün başhekimi olan Dr. Cohen, Fransız BFMTV televizyon kanalına verdiği mülakatta, bir süredir geri dönüp Aralık ve Ocak ayında grip ve benzeri belirtilerle kendilerine başvuran hastaların dosyalarını incelediğini anlattı.

Dr. Cohen, bu dönemde çalıştığı hastaneye bu tür 14 hasta geldiğini belirliyor ve bunlardan o sırada alınmış olan sürüntü örneklerini laboratuvara korona virüs testine yolluyor.

"Hastaların burunlarından alınan ve o sırada başka virüsler için test edilen sürüntü örneklerini yeniden bu kez koro navirüs olup olmadığına bakmak için test ettik" diyen Dr. Cohen, 14 hastadan birinin örneğinin korona virüs pozitif çıktığını anlattı.

"14 hastadan biri pozitif çıktı. Hata olmasın diye iki kez test ettik. Her ikisinde de pozitif çıktı" dedi. Test sonucu gelince Fransa Ulusal Sağlık Kurumu'na bildirdiğini söyleyen Dr. Cohen, diğer doktorları hastanelerinde bu dönemde tedavi gören grip benzeri hastaların örneklerini yeniden test etmeye çağırdı.

Doktor Cohen, konuyla ilgili ayrıntılı tıbbi raporun bu hafta sonuna kadar hazırlanacağını ve International Journal of Antimicrobial Agents adlı uluslararası mikrobiyoloji dergisinde yayımlanacağını da söyledi.