DSÖ'den 'Afganistan' uyarısı: Sağlık sistemi çöküşün eşiğinde

Dünya Sağlık Örgütü, Afganistan'daki sağlık sisteminin çöküşün eşiğinde olduğu uyarısında bulunarak acil önlemlerin alınması çağrısı yaptı.

DSÖ'den 'Afganistan' uyarısı: Sağlık sistemi çöküşün eşiğinde

Afganistan'ın sağlık sisteminin belkemiği olan sağlık programı çerçevesinde ülke genelinde 2 bin 331 sağlık tesisi aracılığıyla milyonlarca kişiye hizmet sağlandığının altını çizilen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) açıklamasında, ülkedeki insanların sağlığının ciddi şekilde tehlikede olduğu uyarısında bulunuldu.

Afganistan'da şimdiye kadar sağlık sektöründeki tüm ilerlemelerin kaybedilmesinin muhtemel olduğu vurgulanan açıklamada, uluslararası camiaya, Afganistan'daki sağlık hizmetleri için derhal alternatif fon bulunması çağrısı yapıldı.

Açıklamada, gerekli acil önlemler alınmadığı takdirde ülkedeki sağlık sisteminin çökeceği vurgulandı.

"Sağlık sektöründe kriz tırmanabilir ve insanlar sorunlarla karşı karşıya kalabilir"

Taliban geçici hükümetinin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Cavid Hajir, "Sağlık sektörüne yapılan yardımlar Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak dağıtılmazsa sağlık sektöründe kriz tırmanabilir ve insanlar sorunlarla karşı karşıya kalabilir." dedi.

Önceki hükümet döneminde Dünya Bankası, Avrupa Komisyonu ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen sağlık programı, uluslararası yardımların kesilmesiyle durduruldu.

"37 COVID-19 hastanesi kapatıldı"

Taliban'ın Afganistan yönetime geçmesinin ardından açlık ve sefaletin arttığı ülkede, başta COVID-19 hastaneleri olmak üzere sağlık kurumları ısınma, yakıt, elektrik, gıda, aşı, ilaç ve tıbbi teçhizat yoksunluğu içerisinde hizmet vermeye çalışıyor.

Diğer taraftan Taliban hükümetinin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Hajir, 13 Aralık 2021'de, Afganistan'daki rejim değişikliğinin ardından ülke genelindeki 37 COVID-19 hastanesinin çoğunun bütçe yetersizliği nedeniyle kapatıldığını ancak bunların yeniden faaliyete geçmesi için çalışmalarının sürdüğünü söylemişti.