DSÖ'den 'Hint varyantı' açıklaması! "Daha bulaşıcı ve daha ölümcül"

Dünya Sağlık Örgütü'nden korkutan açıklama geldi. Hindistan mutasyonunun "Daha bulaşıcı ve daha ölümcül" olduğu, hatta aşılara karşı daha fazla direnç gösterdiği ortaya çıktı.

DSÖ'den 'Hint varyantı' açıklaması! "Daha bulaşıcı ve daha ölümcül"

Daha bulaşıcı, daha ölümcül, aşılara daha fazla dirençli... Dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle ilgili herkesi korkutan bu açıklama, Dünya Sağlık Örgütü’nün baş bilim insanı Dr. Soumya Swaminathan’dan geldi.

Hintli doktor, ilk kez ekim ayında Hindistan’da keşfedilen mutasyonlu virüsün ülkesinde salgının kontrolden çıkıp hızla yayılmasındaki en önemli faktörlerden biri olduğunu söyledi. Mutasyonun aşılama veya doğal enfeksiyon tarafından üretilen antikorlara karşı dirençli olabileceği uyarısında bulundu.

Her gün yeni vaka ve ölüm rekoru kıran Hindistan’da tek sorumlu olarak mutasyonlu virüsü göstermenin de hata olacağını belirten Swaminathan, yaşanan facianın sorumlusu olarak tedbirleri elden erken bırakan ve kitlesel etkinlikler düzenlemesine izin veren Hindistan yönetimini gösteriyor.

 

Nüfusunun sadece yüzde 2’sini aşılayabilen Hindistan’da günlük 400 bini aşkın yeni vaka ve koronavirüse bağlı 4 binden fazla can kaybı yaşanıyor.

Ancak uzmanlar, gerçek vaka ve ölü sayılarının resmi olarak açıklanandan çok daha yüksek olduğuna dikkat çekiyor.