Dünya kutluyor! Türk Kahvesi günü

5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü! İşte Türk kahvesinin faydaları

Dünya kutluyor! Türk Kahvesi günü

Kültürel bir miras olarak görülen Türk Kahvesi, her yıl 5 Aralık tarihinde etkinlikler düzenleniyor. Turkish Coffee Lady Vakfı, Türk kahvesi kültürü hakkında Amerikalıları bilgilendirmek ve Türk kahvesinin dünya tarihine kattığı değere ilişkin bilinç uyandırmak için yarın sanal ortamda özel bir etkinlik düzenledi. Youtube kanalı üzerinden gerçekleşecek etkinlikte Türk kahvesinin tarihi ile Türk ve dünya kültürü içindeki önemine ilişkin sunumlar yapılacak. Etkinlik boyunca ayrıca evde kahve yapımı ve fal sanatı üzerine gösteriler düzenlenerek program sonunda mini bir konser verilecek.

"Dünya Türk Kahvesi Günü" sanal etkinliği 5 Aralık Cumartesi 19.00-21.00 saatlerinde https://m.youtube.com/habitatdernegi adresinden izlenebilecek.

Türk Kahvesi Günü olarak kutlanıyor. İşte bu lezzetli içeceğin faydaları...

* İçerisinde belirli oranla kafein, antioksidan ve niasin içeren Türk kahvesi Tip 2 diyabet, Parkinson gibi birçok hastalığın önlenmesine yardımcı olurken, vücuttaki toksinlerin de atılmasını sağlıyor. 

* Türk kahvesi sade olarak tüketildiği zaman sıfır kaloridir ve ayrıca diyet yaparken de açlık hissini bastırır ve fazla kalori alımını engeller. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır. 

* Özellikle spor öncesi içilen bir fincan sade Türk kahvesi spordaki enerjinizi artırır ve odaklanmanızı sağlar böylece daha fazla kalori harcanmasını sağlayabilir.

* Türk kahvesi diğer kahve çeşitleriyle kıyaslandığında düşük kafein oranına sahip olmasıyla da tercih etme nedenlerinden biri. Sağlıklı beslenme programlarında süt ile yapılan Türk kahvesi diğer yüksek kalorili kremalı kahvelere göre hem sağlıklı hem de tok tutucu bir ara öğün olarak güzel bir alternatif oluyor. 

* Kahvenin içinde bulunan kafeinin fazlası vücutta bazı hastalıklara ve idrarla fazla su atımına neden olabilir. Bu nedenle günde 2-3 fincandan fazla tüketilmemesi gerekir. 

* Kahvenin fizyolojik ve zihinsel olarak birçok faydası bulunuyor. Türk kahvesi, bireyin konsantrasyonunu artırır, kişiyi zinde tutmakta ve unutkanlığı azaltıyor. 

* Kahve aynı zamanda bir antioksidan kaynağıdır.  Özellikle telvesi ile pişen Türk kahvesinin antioksidan içeriği daha da artıyor.  

* Kahve telvesinin sindirim sistemine de olumlu etkileri bulunuyor. Ancak kahve telvesinde şu durum göz önünde bulundurulmalı: Telveyi demir eksikliği olanlar fazlaca tüketmek istiyor fakat bu durum demir eksikliği anemisini şiddetlendirebilir.

* Kahvenin diüretik yani idrar söktürücü bir özelliği vardır. Kahvenin diüretik etkisi kahvenin içindeki kafein miktarına bağlıdır. Kısacası kahve idrar ile birlikte atılan su miktarını da artırır. Bu nedenle kahveyle birlikte ya da sonrasında en az 1 bardak su içilmelidir. 

* Türk kahvesi açlık durumunu bastırdığı için özellikle meyve ile beraber tüketildiğinde ara öğünler için ideal bir seçenek olur.  

Türk kahvesi kafein içeriğinden dolayı metabolizmayı hızlandırır. Meyve ise sağlıklı ve dengeli bir ara öğün oluşturur. Böylece bu ikili, ara öğünlerde gereksiz ve fazla kalori alımını önler. Dolayısıyla kilo vermeye yardımcı olur.