Dünya Sağlık Örgütü'nden yeni 'ibuprofen' açıklaması

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), COVID-19 şüphesi bulunan kişilerin ibuprofen kullanmaması yönündeki tavsiyesini geri çektiğini duyurdu. Detaylar haberimizde.

Dünya Sağlık Örgütü'nden yeni 'ibuprofen' açıklaması

Açıklama Fransız Sağlık Bakanı'nın açıklamalarından sonra gelmişti. İbuprofenle aynı gruptan ilaçların bazı durumlarda hastalığın seyrini kötüleştirebildiğinden şüpheleniliyordu.

Geçtiğimiz günlerde Fransa Sağlık Bakanı Olivier Véran'ın, koronavirüs hastaları tarafından alınan ağrı kesiciler hakkında yaptığı uyarı büyük yankı uyandırmıştı.

Aynı zamanda bir nörolog olan Veran, Twitter paylaşımında "Anti-inflamatuar ilaçlar almak (ibuprofen, kortizon…) enfeksiyonu ağırlaştırıcı bir etki yapabilir. Ateşiniz varsa parasetamol alın. Anti-inflamatuar ilaçlar kullanıyorsanız, doktorunuza danışın" demişti.

 
Veran'ın bu paylaşımı sonrasında bilim insanları bu konuyla ilgili daha fazla kanıta ihtiyacı olduklarını belirtmişti. 

Dünya Sağlık Örgütü geçen Salı günü koronavirüse benzer semptomlara sahip olan kişilerin doktora danışmadan ibuprofen grubundaki ilaçları kullanmamasını önermişti.

Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Christian Lindmeier, Cenevre'de gazetecilerin sorularına yanıt verdi. Hala daha fazla somut kanıta ihtiyaçları olduğunu belirten Lindmeier "Bu süre zarfında belirtileri gösteren kişilerin doktora danışmalarını, doktora danışmadan ilaç alan kişilerin ise ibuprofen yerine paracetamolü tercih etmelerini önerdiklerini" belirtmişti.

Lindmeier paracetamol kullanımının da dozunun aşılmaması gerektiğini ve kesinlikle önerilen doza uyulması gerektiğinin altını çizdi. Lindmeier, doz aşımının karaciğer için tehlikeli olduğunu da tekrar vurgulamıştı.

WHO açıklamasını geri çekti

Bu açıklamanın ardından Dünya Sağlık Örgütü bir tweet'le uyarısını geri çekti. Atılan tweet'te "Şu anda var olan bilgilere göre WHO, ibuprofen aleyhine bir tavsiyede bulunmamaktadır" denildi.