Dünyadaki en besleyici besinlerden biri: Spirulina'nın faydaları

Genellikle kurutulup toz haline geldikten sonra tüketime sunulur. Dünyada süper besin olarak görülen spirulinaya süper yerine fonksiyonel besin demek benim için daha doğru diyebilirim! Çünkü vücut için fizyolojik fonksiyonları oldukça fazla.. Peki faydaları nedir, kimler kullanmalı gelin beraber bakalım.

 

1- Ona mavi-yeşil rengini veren ana bileşeni fikosiyanin çok güçlü bir antioksidandır. Bu sebeple viral enfeksiyonlardan, kansere kadar koruyucu etkisi yüksektir. 

 

2- Protein değeri yüksek olan spirulina aynı zamanda temel aminoasitlerleri içerdiği için protein kalitesi de yüksektir. Bu da onu hem sporcular için hem de vegan beslenen kişiler için faydalı bir besin haline getirir. 

 

3- Kalsiyum ve demir içeriği bitkisel bir besine göre oldukça fazladır. Bu sebeple özellikle vegan, vejeteryanların beslenmesinin olmazsa olmazı haline gelebilecek bir besin.

 

4- Yüksek kolesterolü olan kişilerde yapılan bir araştırmaya göre 1 gram spirulina tüketmek trigliserit seviyesini %16, kötü huylu kolesterol seviyelerini ise %10’a kadar düşürmüştür. Bu oranların oldukça yüksek olduğunu varsayarsak kalp ve damar hastalarına karşı da koruyucu diyebiliriz. Fakat ilaçlarla etkileşimi, kişiye özel etkileri sebebi ile kullanmadan önce mutlaka doktorunuza veya diyetisyeninize danışmalısınız.

 

5- Yapılan bazı araştırmalar, yüksek kan şekerini dengelediği ve bu sayede de iştah kontrolünü sağladığını gösteriyor! Bu durum da bize hem şeker hastalarında hem de zayıflamak isteyen kişilerde etkili olabileceğinin göstergesi. Çünkü biliyorsunuz kan şekeri dengesizliği demek, artan iştah ve metabolik hastalıklar demektir…

 

Peki bu kadar faydası varsa nasıl kullanalım ve nerden alalım? 

Ben genellikle kullanımına herhangi bir engeli olmayan danışanlarıma aktarlardan almak yerine, güvenli ve paketli spirulina tozlarını öneriyorum. Günlük beslenmeye içimini kolaylaştırmak için süt ve yoğurtlara ekleyerek smoothieler yapabilir, ya da doğrudan tüketebilirsiniz. Ama ben smoothie tavsiye ederim…

 

Son olarak; bazı besinlerin vücudumuzda birden fazla etkisi olsa da unutmayalım ki mucizevi besin yoktur. Gün içerisinde genel anlamda sağlıklı bir beslenmeye sahip olup, süper besinlerden destek almak bizi hem daha iyi yaş almaya hem de, daha fit olmaya götürecektir.