Dünyadaki yoksul insan sayısı açıklandı

101 ülkeden elde edilen verilerle BM Kalkınma Programı UNDP tarafından hazırlanan “2019 Küresel Çok Boyutlu Yoksulluk” raporuna göre yoksulluk boyutları iki yüksek gelirli, 31 düşük ve 68 orta gelire sahip ülke olarak tespit edildi. 

Rapordan elde edilen bilgilere göre dünyada 1 milyar 300 milyon yoksulun olduğu saptandı. Bu veriler sadece ekonomik durumlarına göre değil, sağlık, kötü çalışma koşulları, kötü yaşam kalitesi, şiddet riski gibi pek çok konu değerlendirildi. 

Rapora göre dünyanın her yerinde olan yoksulluğun en büyük etkenlerinde olan ve gelişim gösteren ülkelerde en çok dikkat edilerek önem alınması gereken konunun eşitsizlik olduğu tespit edildi.

Raporda eşitsizlik konusu karşılaştırıldığında Güney Afrika ülkelerinde eşitsizlik oranı yüzde 6,3 olarak açıklanırken, en fazla yoksulun bulunduğu ülke Afrika’nın Sahra bölgesinde ülkeler arasındaki eşitsizlik oranları arasında da çok büyük farklar olduğu belirlendi. Sudan’da eşitsizlik oranı yüzde 91,9 olarak saptandı. 

Güney Asya’da ülkeler arasındaki eşitsizlik oranları arasında çok büyük farklar olduğu saptandı. Bir Güney Asya ülkesi olan Maldivler’de eşitsizlik oranı yüzde 0,8 olarak belirlenirken aynı bölgede bulunan Afganistan’daki eşitsizlik oranının yüzde 55,9 olduğu belirlendi.

 Yoksul olanların yarısından fazlası çocuk

Yayınlanan raporda yoksul olarak saptanan 1 milyar 300 milyon insanın yarısından 663 milyon kadarının, 18 yaşın altındaki çocuklar olduğu öğrenildi. 663 milyon yoksul çocuğun 428 milyonun da 10 yaşın altında olduğu belirlendi.

Yoksul çocukların yüzde 85 oranındaki büyük bir kısmının Güney Asya ve Sahra altı Afrika bölgesinde yaşadıkları kaydedildi.

10 yaşın altındaki yoksul çocukların çoğunun Burkina Faso, Çad, Etiyopya, Nijer ve Güney Sudan'da yaşadıkları öğrenildi.

Mücadele etmek için yoksulların nerede yaşadıklarını bilmek gerek

Raporun yayınlanması sonra UNDP Başkanı Achim Steiner yaptığı açıklamada, yoksulluk İle mücadele edilmesinin altını çizerek ”Bunun için yoksul insanların nerede yaşadığını bilmek gerekiyor“ dedi.

UNDP İnsani Gelişme Rapor Ofisi Direktörü Pedro Conceicaon da, yoksulluktan kurtulmak için başta eğitim ve sağlık olmak üzere pek çok alanda yatırımlar yapılması gerektiğini söyledi.