Doğadan hızla hayvanların ve bitkilerin yok olmaya devam etmesi, araştırmacıları da daha fazla mesai yapmaya zorluyor. Araştırmacılar tarafından son olarak varlığı tespit edilen bir ağaç da büyük bir heyecan yarattı. Çünkü araştırmacılar yaklaşık 200 yıldan bu yana görülmeyen ağacın aniden ortaya çıkmasının ardından birbirlerine adeta bön bön baktı.
BREZİLYA'DA ORTAYA ÇIKTI
Yaklaşık iki yüzyıl önce neslinin tükendiği ilan edilen bir ağaç, bilim adamlarının "inanılmaz bir keşif" olarak nitelendirdiği Brezilya'da yeniden ortaya çıktı .
Pernambuco çobanpüskülü ( Ilex sapiiforumis ), Brezilya'nın Igarassu şehrinde bilim adamları tarafından altı gün boyunca onu arayan bir grup araştırmacı tarafından bulundu . Araştırmacılar, yoğun bir şekilde kentleşen şehirdeki bitkiler üzerindeki minik beyaz çiçekleri tespit edebildiler.
"ESKİ PORTRELERDEN TANIYORDUK"
“Dünya çarklarını döndürmeyi bırakmış gibi görünüyordu. Doğa bizi şaşırtıyor. Neredeyse iki yüzyıldır adı duyulmamış bir türü bulmak her gün olmuyor. İnanılmaz bir andı” dedi proje ekibi üyesi Juliana Alencar.
Başka bir ekip üyesi, bu deneyimin "yalnızca eski portrelerden tanıdığınız, uzun süredir kayıp ve uzun zamandır beklenen bir akrabayı bulmak gibi" olduğunu belirtti.
"EN ÇOK ARANAN KAYIP TÜRLER" ARASINDAYDI
Çobanpüskülü, 160 ülkede 2.000'den fazla türü kapsayan listede "en çok aranan" kayıp türler arasında dokuzuncu sırada yer aldı. Uluslararası Doğayı Koruma Birliği gibi gruplar, en çok aranan bu türleri bulmak için bir araya geldi ve Pernambuco çobanpüskülünü bulmak sadece küçük bir zaferdi.
ÇALIŞMALAR HENÜZ BİTMEDİ
Keşif lideri Gustavo Martinelli, çalışmaların henüz bitmediğini paylaştı . Grup ve ortakları, popülasyonunun onlarca yıl boyunca hayatta kalmasını sağlamak amacıyla ağaç için kapalı bir yetiştirme programı başlatmayı planlıyor.
SON YILLARDA GERİ DÖNÜŞ YAPAN TEK TÜR DEĞİL
Pernambuco çobanpüskülü, son yıllarda geri dönüş yapan tek tür değil. Bilim insanları, madencilik ve arazi değişikliğinden etkilenen bir tür olan Santa Cruz kanguru faresinin bölgede yeniden canlandığına dair kanıtlar buldu. Bu arada Yeni Zelanda'da bilim insanları, başlangıçta nesli tükenene kadar avlanan Kakapo kuşları için alternatif yaşam alanları geliştirmenin yollarını buldu.
Ancak ağaç ve bitki türlerinin kuşlar ve memeliler gibi karizmatik faunalarla aynı ilgiyi görmesi nadirdir.
Pernambuco kutsal bitkisi gibi bitki türleri, ilgili bölgelerin habitatlarında ve ekosistemlerinde rol oynar ve aynı ilgiyi hak eder. Yine de Brezilya'daki bu büyük keşif, her türden "neredeyse tükenmiş" türler için umut olduğuna dair bir örnek teşkil etmeli.