Dünyanın en faydalı vatandaşlığı... O ülkede babalık izni 12 hafta!

Yeni Uluslararası Vatandaşlık İndeksi açıklandı. İtalya Çifte Vatandaşlık web sitesi tarafından yapılan araştırmaya göre en çok fayda sağlayan ülke vatandaşlıkları belli oldu.

Dünyanın en faydalı vatandaşlığı... O ülkede babalık izni 12 hafta!

Aralarında pasaport hareket kabiliyeti, insan hakları, kadın hakları, politik demokrasi, evlilik hakları, mal sahibi olma hakları, sağlık koşulları gibi çok sayıda farklı değişken baz alınarak yapılan sıralamaya göre dünyanın en iyi vatandaşlı İzlanda vatandaşlığı oldu.

Peki İzlanda vatandaşlığı neden bu kadar değerli? İzlanda'da yeni baba olanlara 12 hafta babalık izni veriliyor. Kadın hakları konusunda da zirvede olan İzlanda'da kadın ve erkekler arasındaki maaş eşitliği de dikkat çekiyor. Ülke politik demokrasi konusunda da Norveç'in arkasından ikinci sırada yer aldı.

Pasaport hareket kabiliyeti konusunda İzlanda'nın ardından İrlanda ikinci sırada yer aldı. Bir İrlandalı 170 ülkeye vizesiz siyehat edebiliyor. İrlanda yargı bağımsılığı konusunda, İzlanda'nın bile önünde yer aldı.

İzlanda ve İrlanda'nın ardından vatandaşlığı en çok fayda sağlayan ülkeler arasında Finlandiya, İsveç, Birleşik Krallık, Hollanda, Danimarka, Norveç, Lüksemburg ve Yeni Zelanda da yer aldı. Yeni Zelanda Avrupa dışından bu listeye girebilen tek ülke oldu. Genel olarak Avrupa Birliği ülkeleri vatandaşları en çok hakka sahip olan vatandaşlar oldu.

Bu ülkeler araştırmada ikinci vatandaşlık için tavsiye edilen ülkeler olarak gösterildi.

Araştırmada ilk 50 ülke açıklanırken Türkiye ilk 50'ye giremedi.