Düşük karbonhidratlı diyetler ömrünüzden çalmasın

Çok düşük karbonhidratlı diyetlerle hızlı kilo vermeyi tercih edenlerdenseniz bir kez daha düşünün. Hızlı kilo vereyim derken ömrünüzü kısaltıyor olabilirsiniz.

Düşük karbonhidratlı diyetler ömrünüzden çalmasın

Yapılan araştırmalar normal miktarda karbonhidrat tüketenlerin hiç tüketmeyenlere oranla 4 yıl daha fazla yaşadığını ortaya koydu. Düşük karbonhidratlı diyetler yapıldığında yüksek oranda hayvansal ürünlerin kullanılmasına neden olduğu için kilo vererek sağlığıma kavuşayım derken ömrünü kısaltıyor olabilirsiniz.

Düşük karbonhidrat, yüksek proteini yanında getiriyor

Yetersiz lif alımı, bikisel protein yerine hayvansal proteine yönelmek insan ömürnü ciddi oranda kısaltıyor. 15 bin 400 kişinin 25 yıllık takibi ile yapılan bilimsel araştırmayı değerlendiren  Prof. Dr. Sezer ciddi uyarılarda bulundu. 

Karbonhitrat miktarını makul bir ölçüde kısın

Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Siren Sezer, "Çok düşük karbonhidratlı diyetlerde yeterli sebze, meyve, tam tahıl tüketiminin olmaması yeterli lif alımı sağlayamamaktadır. Yüksek protein tüketirken özellikle işlenmiş ürünlerin alımı ile satüre ve trans yağların tüketilmesi kardiak riskin artışına neden olmaktadır. Konu ile ilgili yapılan araştırmalara da bitkisel kökenli protein ve yağ tüketimi ölüm riskini düşürmektedir. Karbonhidrat ağırlıklı beslenenlerin benzer şekilde orta derecede karbonhidrat tüketenlerden yaşam ömürlerinin bir yıl daha kısa olduğu saptanmıştır. Sonuçta karbonhidratın makul bir miktarda ve bitkisel protein ağırlıklı bir diyet içeriğinde tüketilmesi kalp sağlığını korumaktadır” dedi.

"İşlenmiş süt ürünlerinden alınan protein en az et kadar riskli"

Prof. Dr. Siren Sezer,  gereğinden fazla protein tüketiminin asitideyi ve oksidasyonu artırarak damar fonksiyonunu ve kalp kasılmasını bozabileceğini açıkladı. Dr. Sezer, 22 yıl gibi uzun süreyi kapsayan ve 240 hasta üzerinde yapılmış güncel bilimsel bir çalışmada en yüksek oranda protein tüketenlerin en az tüketenlere göre kalp yetmezliği tanısı alma riskinin yüzde 33 daha fazla göründüğünü aktardı. Sezer, “Bu çalışmada proteinin kaynağı (bitkisel veya hayvansal) arasında bir risk farkı bulunmamıştır. İlginç bir nokta da işlenmiş süt ürünlerinden alınan protein en az et kadar riskli bulunmuştur” dedi.

Vegan tarzı beslenme sakıncalı

İçerdiği aminoasit, çinko, demir miktarı yetersizliklerinden dolayı sadece vegan tarzı beslenmenin de yanlış bir seçim olacağını bildiren Dr. Sezer, hayvansal proteinlerin biyolojik değerlerinin yüksek olduğunu unutmamak ve işlenmemiş hayvan ürünlere diyette yer vermek gerektiğini bildirdi.