Düzensiz Göçle Mücadele Genel Müdürü Ramazan Seçilmiş tv100’ün sorularını yanıtladı! Göçle mücadele için nasıl bir önlem alınıyor?

Düzensiz Göçle Mücadele Genel Müdürü Ramazan Seçilmiş, tv100 Ankara Haber Editörü Ertuğrul Tunç’un sorularını yanıtladı. Seçilmiş, sınırdaki tedbirlere ve göçle mücadeleye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. "Sınırda baskı yüzde 39 azaldı" ifadelerini kullanan Seçilmiş, "Biz sorunun kaynağını baştan çözmek adına kalkınma ve insani yardımlarla o insanların ülkelerinde kalmalarını sağlamaya çalışıyoruz” dedi. Seçilmiş ayrıca, sınır hattında 284 termal kameranın kurulduğunu söyledi.

Düzensiz Göçle Mücadele Genel Müdürü Ramazan Seçilmiş, tv100 Ankara Haber Editörü Ertuğrul Tunç’un sorularını yanıtladı.

Ramazan Seçilmiş'in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Göç meselesi Türkiye’nin değil dünyanın karşı karşıya kaldığı küresel bir olgu haline gelmiş durumda. Özellikle küreselleşmenin etkisiyle ulaşım, iletişim araçlarındaki gelişmeye bağlı olarak insan hareketliliği başlamış durumda. Şu anda 281 milyon insan göçmen durumunda. Bunların yaklaşık 40 milyonu da koruma altında.

Burada şunu ifade edim ama bu da çok maalesef kamuoyunda yanlış lanse ediliyor. Ülkemiz 1951 Cenevre Sözleşmesi’ni coğrafi kısıtlamayla kabul etmiştir. Avrupa kıtasından gelenlere sadece mülteci statüsü vermektedir. Onun dışındaki Avrupa kıtası dışından gelen yabancılara bu statüyü vermemektedir.

Ülkemize farklı ikamet türleriyle yaşayan, ülkeye katkı veren insanlar da geliyor. 3 milyon 381 bin 429 Suriyeli geçici koruma altında yabancı bulunuyor. Toplamda 4 milyon 990 bin 663 ülkemizde kayıtlı yabancılar var. Ama bunlar düzensiz göçmen değil. Kaçak sığınmacı, kaçak göçmen, düzensiz mülteci kavramları yanlış kavramlar. Artık kayıtları alınmış insanlardır.

Düzensiz Göçle Mücadele Genel Müdürü Ramazan Seçilmiş tv100’ün sorularını yanıtladı! Göçle mücadele için nasıl bir önlem alınıyor? - Resim : 1

"ÜLKEMİZ ŞU ANDA HEM TRANS HEM DE HEDEF ÜLKE ARASINDA"

Ülkemiz coğrafi konumu nedeniyle özellikle doğu ile batı arasında köprü niteliği taşımakta. O yüzden göç akımlarıyla karşı karşıya kalmakta. Ülkemiz şu anda hem trans hem de hedef ülke arasında yer alıyor.

Afganistan’dan yola çıkan düzensiz göçmenlerin Kabil ve Kabil’in daha kuzeyinden ülkemize yöneldiğini görüyoruz. Doğrudan Afganistan’dan İran’a geçmez bu kitle. İlk önce Pakistan’a gider yani nerelerden geldiklerini bilecek kadar konuya hakimiz onu ifade etmeye çalışıyorum. Bizim sınırdan geçme çabaları büyük gruplar halinde değildir olması da mümkün değildir.

Ülkemize sadece ekonomik nedenlerle gelen göçmen kitlesi söz konusu değil. Savaştan, ölümden zulümden insanlık dışı muameleden kaçan bir kaçan bir kitle ile de karşı karşıyayız.

“Göçle mücadelede nasıl önlem alınıyor?” sorusuna yanıt veren Ramazan Seçilmiş, “Bize gelen ülkelere baktığımızda, Afganistan, Pakistan’ı ele alalım. Bu insanların neden göç ettiklerini ortadan kaldırmadığınız sürece bu insanlar yine göç etmeye devam edecekler. Biz sorunun kaynağını baştan çözmek adına AFAD, TİKA, Kızılay aracılığıyla kalkınma ve insani yardımlarla o insanların ülkelerinde kalmalarını sağlamaya çalışıyoruz” şeklinde yanıt verdi.

SINIRDA HANGİ TEDBİRLER ALINIYOR?

Geçen yıla göre sınırımızdaki baskınını yüzde 39 azaldığını ifade etmem gerekiyor. Yakalamalarda aynı şekilde. 2019 yılında 454 bin 666 düzensiz göçmen yakaladık. 2020 yılında pandeminin etkisiyle 122 bin; 2021 yılında 162 bin; 2022 yılında 285 bin; bu yıl 18 Mayıs ayı itibarıyla 52 bin 861 düzensiz göçmen yakaladık.

284 adet termal kamera sınırlarımıza kurulmuş durumda. Sınır hattının yani Kara Kuvvetleri’nin hemen geri hattın Polis Özel Hareket, Jandarma Özel Harekat, Güvenlik koruyucuları, fotokapanlar, yol kontrolleri var.