Faturalar el yakıyor! İşte elektrik faturanızı aşağı çekmenin yolları

Havaların soğuması ile birlikte elektrikli ısıtıcılara yüklenen vatandaşların gözü faturalarda. Son artışlarla birlikte vatandaşlar elektriği nasıl daha ucuz kullanabileceklerinin yollarını arıyor. İşte Elektrik faturalarını düşürmenin yolları ve kademeli elektrik tarifesinin detayları...

Faturalar el yakıyor! İşte elektrik faturanızı aşağı çekmenin yolları

Elektrik faturanız 150 TL'nin üzerinde geliyorsa faturanızı aşağıya çekmenin yolları var. İşte kademeli elektrik tarifesinin tüm detayları... 

 Elektrik faturalarında 2022 yılında başlayan kademeli tarife dönemi limitlerin değişime neden oldu. Tüm bunlarla beraber maddi durumu elverişsiz olan aileler 150 TL ve üzerinde gelen elektrik faturaları için serbest tüketici koşullarını araştırmaya başladı. Sizde bunları yaparak elektrik faturanızı hem daha az harcayın hem de aile bütçenize katkıda bulunun.

Yeni yılda 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren Türkiye genelinde kademeli elektrik tarifesi başladı. Elektrik faturalarında kademeli tarifeye geçilmesinden hemen sonra tüketiciler yüksek rakamlardan şikayetçi olurken 150 kWh’den da az tüketim yapanlar daha az ödeme yapacaklar. Ancak bunun dışında 150 kWh ve üzeri kullananlar içinde kabarık bir fatura gündemde olacak.

Kademeli elektrik tarifesi nedir?

Kademeli elektrik tarifesi, günlük 5 kWh’a (kilovatsaat) kadarki kullanımlar için düşük fiyatlı tarifeden, 5 kWh’ı aşan kullanımların ise yüksek fiyatlı tarifeden faturalandırılacağı bir sistem olarak bilinmektedir. 1 Ocak tarihine kadar tek zamanlı tarife kullanan herkes zorunlu olarak bu tarifeye geçiş yapmış oldu.

Kademeli elektrik tarifesi nasıl hesaplanır?

Kademeli elektrik tarifesi kullanan her tüketicinin ilk 5 kWh’a kadarki kısmı düşük fiyattan faturalandırılmaktadır. 5 kWh sonrasındaki tüketimler yüksek tarifeden hesaplanırken her tüketici her gün önce düşük tarifeden yararlanırken daha sonrasında da üst tarifeye otomatikman geçmektedir.

Bazı mecralarda tarife limitinin aylık 150 kWh olduğu belirtilirken bunlar asla gerçeği yansıtmamaktadır. Limit günlük ortalama 5 kWh olarak uygulanırken kullandığınız gün sayısı ile günlük ortalama tüketim verilerine bakılacaktır. Mesela faturanızda günlük ortalama tüketim değeri 15 Kwh ise 5 kWh tüketimi düşük fiyattan, 10 kWh tüketimi yüksek fiyattan hesaplanacaktır.

Bu sene 150 TL’den fazla elektrik faturası gelenler bunu daha da ucuzlatmanın peşine düştü ve bunun içinde serbest tüketici adı altında bir kaynak gösterildi.

Bu sene serbest tüketici limiti yıllık tüketimi 1500 kWh ve üzeri olarak belirlendi. Yani ayda 150 TL ve üzeri elektik faturası ödeyen herkes “Serbest Tüketici” grubuna dahil olacak. Kendilerini Serbest Tüketici olarak görenler, kendi taleplerine göre elektrik tedarik şirketlerini tercih edebilir ve bu sayede de şirketlerle işbirliği yaparlarsa daha az ödeyebilecekler.

Serbest Tüketici Nedir?

Elektrik tedarikçisi değiştirme hakkına sahip olan tüketicilere Serbest Tüketici adı verilmektedir. Bu tüketim yıllık toplam 1507 TL (aylık 125 TL) elektrik faturasına eşittir ve bu tutarda fatura ödeyen herkes serbest tüketici olarak elektrik tedarikçisi değiştirebilir.

Serbest Tüketici Nasıl Olunur?

Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği ile Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği’nin 30/A maddesinde belirlenen esaslara göre, bir yılda 1400 kWh üzeri elektrik tüketen veya elektrik faturası aylık 140 TL ve üzeri gelen her elektrik abonesi, serbest tüketici limitini geçerek serbest tüketici olur. Kaynak: Superhaber