Elif Şafak'ın kitabı intihal mi?

Türkiye'de çok okunan yazarlardan Elif Şafak, son kitabı "On Dakika Otuz Sekiz Saniye" isimli kitabıyla bir kez daha intihalle anılıyor.

Elif Şafak'ın kitabı intihal mi?

Elif Şafak'ın son çıkardığı "On Dakika Otuz Sekiz Saniye" isimli kitabıyla ilgili olarak, Kahraman Çayırlı'nın 2007 yılında çıkardığı "Hayat Kadınları Aldatmaz" isimli kitabın içindeki karakter isimlerinin değiştirilerek kullanıldığı iddiası tartışılıyor.

Hatta Elif Şafak, bu kitabıyla aday olduğu Manchester Edebiyat Festivali Booker Ödülü aday listesinden de çıkarıldı.

- Sosyal medyada bir numarada 

Twitter'da Türkiye gündeminde 1 numaraya oturan Elif Şafak'ın, bu iddialardan sonra sessiz kalması da yeni bir tartışma konusu oldu. Şafak daha önce de Saramago ve Zadie Smith'in kitaplarından intihal yapmıştı.

- Konuları aynı

"Hayat Kadınları Aldatmaz"daki “dansöz” ve “mezarlık” sahnelerinin çok az farkla kullanıldığı, kitapta, Elif Şafak’ın Leyla’sının ölümünün ardından 10 farklı dakikasının anlatılırken, Hayat Kadınları Aldatmaz’da Aysel’in 10 farklı gününün anlatıldığına dikkat çekiliyor.

- Şablon olarak kullanmış

Kahraman Çayırlı’nın kitabında yer alan Aysel’in en yakın arkadaşı olan transeksüel karakter ve ailesinin zoruyla ona gelen eşcinsel karakterlerin de, Elif Şafak tarafından kullanıldığı söyleniyor.

İddialara göre, Kahraman Çayırlı’nın Aysel ve Adin adlı karakterleri “On Dakika Otuz Sekiz Saniye”de, Leyla ve Dali adlarıyla kullanılıyor. Şafak’ın 80 sayfalık “Hayat Kadınları Aldatmaz”ı okuyup bir şablon olarak kullandığı ve içini doldurduğu da iddialar arasında.

İntihale konu olan kitabın yazarı Kahraman Çayırlı ise henüz iddialara dair bir açıklama yapmadı.