Elon Musk neden binlerce uydu fırlatıyor

Elon Musk'ın SpaceX şirketi yörüngeye binlerce uydu fırlatıyor. Birçok insan onları gökyüzünde gördüğünü dile getiriyor. Dünyadaki sınırlı internete sahip bölgelere yüksek hızlı internet hizmetleri sağlamayı amaçlayan Starlink projesinin bir parçası.

Elon Musk neden binlerce uydu fırlatıyor

Starlink, büyük bir uydu ağı üzerinden internet hizmetleri sağlıyor. Yüksek hızlı internet alamayan uzak bölgelerde yaşayan insanlara yöneliktir.

Elon Musk neden binlerce uydu fırlatıyor - Resim : 1

Portsmouth Üniversitesi Uzay Projeleri Müdürü Dr Lucinda King, Birleşik Krallık'ta bu kategoride insanlar var, ancak dünyanın her yerinde, özellikle Afrika gibi yerlerde daha fazla olduğunu dile getiriyor.

Starlink'in uyduları, uydular ve yer arasındaki bağlantı hızlarını olabildiğince hızlı hale getirmek için Dünya çevresinde düşük seviyeli yörüngeye yerleştirildi. Bununla birlikte, dünyanın tam kapsamını sağlamak için çok sayıda düşük seviyeli uyduya ihtiyaç vardır.

Starlink'in 2018'den bu yana uzaya 3.000 kadar uydu yerleştirdiği düşünülüyor. Teknoloji web sitesi Pocket Lint'in yazı işleri müdürü Chris Hall, sonunda 10.000 veya 12.000 uydu kullanabileceğini söylüyor. Uyduları kullanmak, çöllerdeki ve dağlardaki uzak yerlere internet bağlantısı sağlama sorununu çözeceğini dile getiriyor ve ekliyor, "Bu alanlara ulaşmak için kablolar ve direkler gibi büyük miktarda altyapı inşa etme ihtiyacını atlıyor".

Elon Musk neden binlerce uydu fırlatıyor - Resim : 2Standart internet sağlayıcılarıyla karşılaştırıldığında, Starlink ucuz değil. Müşterilerden aylık 99$ (İngiltere'de aylık 89 £) ücret alıyor. Uydulara bağlanmak için gereken çanak ve yönlendiricinin maliyeti 549 dolar (İngiltere'de 529 £). Türk Lirası karşılığı ise neredeyse 1.775₺.

Elon Musk neden binlerce uydu fırlatıyor - Resim : 3

Gelecek yıl, Starlink kapsamını Afrika ve Güney Amerika'da ve Asya'da daha da genişletmeyi planlıyor - dünyanın internet kapsamının daha düzensiz olduğu bölgeleri. Chris Hall, "Starlink'in fiyatları Afrika'daki birçok hane için çok yüksek olabilir," diyor. "Fakat oradaki uzak bölgelerdeki okulları ve hastaneleri birbirine bağlamada önemli bir rol oynayabilir."

Şirket, şu anda kapsadığı 36 ülkede - çoğunlukla Kuzey Amerika, Avrupa ve Avustralasya'da 400.000 abonesi olduğunu söylüyor. Bu hem hanelerden hem de işletmelerden oluşur. Bununla birlikte, Birleşik Krallık'taki hanelerin %96'sı ve AB ve ABD'deki hanelerin %90'ı zaten yüksek hızlı internet erişimine sahiptir.