Tesla'dan sürpriz Türkiye hamlesi!

Otomobil devi Tesla ve SpaceX'in kurucu Elon Musk'un Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yaptığı görüşmenin detayları ortaya çıktı. Musk, Tesla ile Türkiye'ye giriş yaparak başta İstanbul olmak üzere farklı illerde açacağı satış ofisleriyle binlerce kişiye iş alanı açacak.

Tesla'dan sürpriz Türkiye hamlesi!

Elektrikli araç devi Tesla, Türkiye’de kurduğu ‘Tesla Motorları’ isimli şirketle ilgili üç önemli hamle yaptı. Şirketin CEO’su daha önce Lufthansa Türkiye-Irak CEO’su olarak görev yapan Kemal Geçer oldu. Şirket, hızla yapılanmasını tamamlayarak Model X, Model Y, Model 3 ve Model S isimli 4 modelini de bu sene satışa sunacak. Şirketin sermayesi ise tek kalemde 50 milyon lira artırıldı.

Elon Musk’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşme ve Anıtkabir ziyaretinin sırrı ortaya çıktı. Dünyanın elektrikli otomotiv devi Tesla, Türkiye’de kurduğu Tesla Motorları şirketiyle tüm modellerini ülkemize getiriyor. Modeller arasında, Tesla’nın en ileri teknolojili ve en hızlı modeli Tesla S de var. Türkiye’deki şirketin sermayesini 50 milyon lira nakit ödeyerek arttıran Elon Musk, iş görüşmesini bizzat yaparak 2015 yılından bu yana Lufthansa Havayolları’nın Türkiye-Irak CEO’su olarak görev yapan ve şirketin yüzde 20 büyümesinde büyük pay sahibi olan Kemal Geçer’i transfer etti.

Tesla ve SpaceX’in kurucusu Elon Musk 2017 yılında Türkiye’ye gelmiş, Anıtkabir’i ziyaret etmiş ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüşmüştü.

Elon Musk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan bu ziyaretten sonra da hem telefon hem de video mesaj yoluyla görüşmeye devam etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sevgili dostum” dediği Elon Musk’la yaptığı bir görüşmenin ardından, “Görüşmede, Türkiye’deki kamu ve özel sektör kurumları ile şirket arasında uzay teknolojileri başta olmak üzere farklı alanlarda işbirliğine ilişkin hususları ele aldık. Teknoloji alanında ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmeyi ve milletimize fayda sağlama amacıyla bu alanda atılan her adımı desteklemeyi sürdüreceğiz” açıklaması yaptı.

Tesla'dan sürpriz Türkiye hamlesi! - Resim : 2

Bu görüşmelerin ardından, 19 Aralık 2021’de Türkiye’nin 8. uydusu Türksat 5B, SpaceX firmasının ABD’nin Florida eyaletindeki üssünden Falcon 9 roketiyle fırlatıldı. Ancak, Elon Musk’un Türkiye’ye ilgisinin sadece SpaceX’le ilgili olmadığı ortaya çıktı. Elon Musk, Türkiye’de ana sermayesi 710 bin TL olan Tesla Motorları Satış ve Hizmetleri Limited Şirketi için geçen ay 50 milyon TL sermaye arttırımına gitti. Bu ticari girişimin gerisinde ise Elon Musk’un Tesla otomobillerini Türkiye’de de satmak istemesi yatıyordu.

TESLA’ya ‘Havacı’ CEO

Tesla’nın Türkiye CEO’su için iş görüşmelerini büyük bir gizlilik içinde bizzat Elon Musk online olarak yaptı. Yapılan mülakatların sonunca, Tesla’nın Türkiye CEO’su olarak seçilen isim, 2015 yılından bu yana Lufthansa Türkiye-Irak CEO’su olarak görev yapan ve üç kez 40 yaş altı başarılı CEO ödülü alan Kemal Geçer oldu.

Tesla'dan sürpriz Türkiye hamlesi! - Resim : 3

Tüm modeller geliyor

Tesla 2022 içinde yapılanmasını hızla tamamlayarak, ürettiği 4 modeli de Türkiye’ye getirecek. Kısa zamanda yapılacak lansman ile araçlar tanıtılacak ve fiyatları kamuoyu ile paylaşılacak. Ayrıca servis, bakım, yol yardımı gibi hizmet ağı ve ekipler oluşturularak müşterilere hizmet verilecek. Tesla’nın internet sitesinde artık Tesla Süperşarj istasyonları için il isimleri de bulunuyor. İllerin yanında istasyonların adresleri değil “coming soon” (yakında) ifadesi yer alıyor. Sitede şimdilik süper şarj istasyonları için İstanbul başta olmak üzere, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Edirne, Hendek (Sakarya), İzmir ve Konya’nın isimleri verilmiş. Şarj istasyonları ana yollar ya da alışveriş merkezleri gibi herkesin kolayca ulaşabileceği noktalara kurulacak.

Tesla'dan sürpriz Türkiye hamlesi! - Resim : 4

Binlerce kişiye iş

Tesla başta İstanbul’da ve sonrasında bölgelerde ve diğer illerde kendi bünyesine bağlı satış ofisleri ve mağaza zincirleri oluşturacak. Şirket yönetim, servis, mağaza, servis- bakım gibi alanlarda kuracağı hizmet ağı ile binlerce kişiye iş imkanı sağlayacak. İş ilanları birkaç gün içinde Tesla’nın internet sitesinden yayınlanmaya başlayacak.

38 yaşındaki genç CEO

TESLA’nın Türkiye CEO’su olan Kemal Geçer 1984, Almanya doğumlu. Schumpeter School of Business and Economics mezunu olan Geçer, iş hayatına Almanya’da Vodafone’da başladı. IQ Group, PricewaterhouseCoopers AG’de Strateji Danışmanı olarak görev yaptıktan sonra 2013’te Düsseldorf’te HEINE Medizin GmbH’da Genel Müdür oldu. 2015’te Lufthansa Havayolları’nda göreve başlayan Kemal Geçer, Satış Müdürlüğü görevini bir yıl boyunca yaptıktan sonra 1 Ekim 2016 tarihinden itibaren de Lufthansa Türkiye’de genel müdür olarak göreve başladı.

Kaynak: CNN Türk