Emeklilere müjde! Ocak 2023 zammı hesaplandı! SGK, Bağ-kur, Emekli Sandığı... Emekli maaşına yüzde kaç zam gelecek? En düşük emekli maaşı ne kadar?

Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte maaş zamları konusu da gündemden düşmüyor. Şu an vatandaşlar arasında en çok araştırılan konular arasında asgari ücret ve emekli maaşlarına yapılacak zam yer alıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından emekli vatandaşların 3 aylık zamları teker teker hesaplanıyor. Peki, yeni itibariyle emekli maaşları ne kadar olacak? Emekli maaşlarına yüzde kaç zam gelecek? En düşük emekli maaşı kaç TL olacak? İşte detaylar...

Emeklilere müjde! Ocak 2023 zammı hesaplandı! SGK, Bağ-kur, Emekli Sandığı... Emekli maaşına yüzde kaç zam gelecek? En düşük emekli maaşı ne kadar?

Ülkemizi de etkisi altına alan ve tüm dünyayı da etkileyen enflasyon ve ekonomik kriz sebebiyle emekli maaşlarına geçtiğimiz Temmuz ayında yıl ortası zammı yapılmıştı. Paranın değer kaybı, tüm alanlarda yaşanan zamların milyonlarca insana geçim sıkıntısı yaşatması, devleti yıl ortasında bir zam yapmaya zorlamıştı. Geçtiğimiz Temmuz ayında yapılan zam, emekli vatandaşlara nefes aldırsa da yeni gündem yılbaşında yapılacak zamlar oldu. Tüm gözler, açıklanacak yeni zam haberine çevrildi. SGK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren en düşük emekli maaşının ne kadar olacağını merak ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamalar belirleyici olurken, heyecanları artırıyor. 

Emeklilere müjde! Ocak 2023 zammı hesaplandı! SGK, Bağ-kur, Emekli Sandığı... Emekli maaşına yüzde kaç zam gelecek? En düşük emekli maaşı ne kadar? - Resim : 1

Geçtiğimiz Temmuz ayında neler olmuştu?

Temmuz zammı emekli ve memur için oranlar şöyle gerçekleşmişti:

-Resmi şekilde açıklanan 6 aylık enflasyon oranı: 42,35 olarak;
-Resmi şekilde açıklanan SSK ve Bağ-Kur Temmuz zammı: 42,35 olarak;
-Resmi şekilde açıklanan memur enflasyon farkı: 34,85 olarak;
-Resmi şekilde açıklanan Memur toplu sözleşme zammı: 7 olarak;
-Resmi şekilde açıklanan Memur ve memur emeklisi zam oranı: 41,68 olarak açıklandı.

Emeklilere müjde! Ocak 2023 zammı hesaplandı! SGK, Bağ-kur, Emekli Sandığı... Emekli maaşına yüzde kaç zam gelecek? En düşük emekli maaşı ne kadar? - Resim : 2

Temmuz zammında en düşük emekli maaşı kaç TL olmuştu?

Sabah'ın tarafından aktarılan bilgiye göre, Temmuz ayında yapılan zam ile birlikte en düşük emekli maaşı 3 bin 500 TL olarak belirlendi. Temmuz 2022 tarihinden itibaren Türkiye'de en düşük emekli maaşı 3 bin 500 TL olarak emekli vatandaşların hesaplarına yatırılıyor.

Geçtiğimiz Ocak ayında emekli maaşlarında rekor bir artış yaşanmıştı. Resmi olarak açıklanan rakamda yüzde 66'lık bir yükseliş olmuştu ve en düşük emekli maaşı bin 500 TL'den, 2 bin 500 TL'ye yükselmişti. Yıllık olarak hesaplanacak olursa, 2022 yılı itibariyle emekli maaşlarında bin 500 TL'den 3 bin 500 TL'ye yükseliş, oran olarak yüzde 133 oranında zam yapılmış oldu. 

Emeklilere müjde! Ocak 2023 zammı hesaplandı! SGK, Bağ-kur, Emekli Sandığı... Emekli maaşına yüzde kaç zam gelecek? En düşük emekli maaşı ne kadar? - Resim : 3

TÜFE verileri

Resmi kurumlardan açıklanan verilere göre;

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 83,45, aylık yüzde 3,08 şeklinde oldu.

- TÜFE'deki (2003=100) değişim 2022 yılı Eylül'de bir önceki aya göre yüzde 3,08,

- 2021 Aralık'a göre yüzde 52,40,

- 2021 Eylül'e göre yüzde 83,45, 

- Bir yıllık ortalamalara göre yüzde 59,91 şeklinde belirlendi. 

Yİ-ÜFE verileri

Resmi kurumlardan açıklanan verilere göre;

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 151,50, aylık yüzde 4,78 yükseliş gösterdi.

- Yİ-ÜFE (2003=100) 2022 Eylül'de bir önceki aya göre yüzde 4,78,

- 2021 Aralık ayına göre yüzde 82,45,

- 2021 Eylül ayına göre yüzde 151,50,

- Bir yıllık ortalamalara göre yüzde 114,02 yükselmişti. 

Emeklilere müjde! Ocak 2023 zammı hesaplandı! SGK, Bağ-kur, Emekli Sandığı... Emekli maaşına yüzde kaç zam gelecek? En düşük emekli maaşı ne kadar? - Resim : 4

Emekli maaşı ve asgari ücret zamlarına dair ipuçları geliyor

Konu ile ilgili olarak paylaşılan son dakika detaylarına göre;  asgari ücret, emekli ve memur Ocak zammı için ipuçları da yavaş yavaş geliyor. 

Vatandaşlar, yeni yıl da gelecek zammı merakla beklerken konuya ilişkin detaylar da yavaş yavaş geliyor. Asgari ücret, emekli ve memur maaşları için Ocak zammı yüzde kaç olacak?

Eylül ayı enflasyon oranlarının netleşmesiyle birlikte, 3 aylık zam oranı da belirlenmiş oldu. Bu veriler ışığında SGK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 7,05, memur ve memur emeklileri için yüzde 8,05, zam oranı netleşti. Gerçekleşecek enflasyonun yüzde 15 civarında olması durumunda emeklilere en az yüzde 15 oranın zam yapılacağı düşünülüyor.