Elektrik tavan fiyatı yüzde 48 artırıldı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Enerji Borsası’nda uygulanan tavan fiyatı belirlenmesinde kullanılan formülü güncelledi. Tavan fiyat, 728 TL’den, 1078 liraya yükseltildi. İşte detaylar...

Elektrik tavan fiyatı yüzde 48 artırıldı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Enerji Borsası’nda uygulanan tavan fiyatı belirlenmesinde kullanılan formülü güncelledi. Buna göre daha önce, “iki ay öncesinden başlamak üzere, son 12 aylık ortalamanın iki katı” olarak uygulanan tavan fiyat, bundan böyle “son iki aydan başlamak üzere son 12 aydaki ortalama fiyatın üç katı” şeklinde uygulanacak.

Yeni düzenlemeyle Ekim 2021 dönemi için daha önce 728 TL olarak hesaplanan ve açıklanan spot elektrik piyasası tavan fiyatı, 1077 TL seviyesine yükselmiş oldu.

Tavan fiyat, Ekim 2021 için daha önce hesaplanan tutarın yüzde 48 üzerinde uygulanacak. Bundan sonraki aylarda uygulanacak tavan fiyatlar da yeni formülle belirlenip açıklanacak.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, “Dünyada yaşanan enerji krizinin etkisiyle maliyetler daha da arttı. Bugünkü karar, aslında fiyat artışlarını EPDK’nın da kabul etmesi anlamına geliyor” dedi. Türkyılmaz, “EPDK bugünkü kararla ‘piyasadaki işlemlerde üst sınırı yükselttik, çünkü maliyetler arttı’ diyor. Bu da vatandaşa yansıyacak muhtemel bir zammın habercisi” diye konuştu.

'Faturalara yansıyacak'

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Sakarya, “Taban fiyat yükselince doğal olarak görevli tedarik şirketleri de piyasadan temin ettikleri elektrik enerjisinin maliyetlerini yeni fiyatlar üzerinden hesaplayacak” dedi.

“Çünkü dengeleme güç piyasası ve gün içi piyasadan da elektrik alıyorlar” diyen Sakarya, “Bu da kendi maliyetlerine yansıyacağı için, perakende satış tarifesini artıracak” diye konuştu.

Ancak EPDK’nın söz konusu kararı ekim ayı ortasına denk geldiği için, 1 Kasım’da elektrik faturalarına zam gelse bile bugünkü kararın etkisinin az olacağına işaret eden Sakarya, “Ancak elektrikte tavan fiyatın artmış olması ilerleyen dönemde faturalara da hissedilen şekilde yansıyacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, son günlerde dünyada yaşanan enerji krizinin etkisiyle meskenlerde tüketilen elektrik ve doğalgaza yeni zamlar bekleniyordu ancak ekim ayı başında konut aboneleri için gaz dağıtım şirketlerine uygulanan tarife değişmemişti. Sanayi aboneleri ve elektrik üretim santralleri tarifesine yüzde 15 zam gelmiş, elektrikte tarife aynı kalmıştı.

Meskenlerde tüketilen elektrik ve doğalgaz fiyatlarına son zam ise 2021 Temmuz'da geldi. Söz konusu dönemde elektrik yüzde 15, doğalgaz ise yüzde 12 zamlandı.

2021 Ocak'tan Temmuz'a doğalgazdaki zam yüzde 17.7, elektrikteki zam ise yüzde 22'yi buldu.