Ayçiçek yağı fiyatları yeniden uçuşa geçti

Enflasyon rakamlarının en net hissedildiği gıda ürünlerinden biri olan ay çiçek fiyatlarında son dönem yaşanan düşüş eğilimi tersine döndü. Fiyatlar yeniden ürkütücü boyutlarda zamlanmaya başladı. Zam oranları yüzde 30'u buldu. Peki sıvı yağ, 5 litre ay çiçek yağı ne kadar oldu? İşte son fiyatlar...

Ayçiçek yağı fiyatları yeniden uçuşa geçti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarının yakından gözlendiği gıda ve temel ihtiyaç ürünlerinin fiyatları son dönem görülen düşüş eğiliminin ardından yeniden uçuşa geçti. Henüz birkaç gün öncesine kadar zincir marketlerde ortalama 109 liradan satılan 5 litrelik ayçiçek yağının fiyatı yağının fiyatı 119 liradan başlıyor, 140 liraya kadar çıkıyor.

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, yağ fiyatlarındaki bu yükselişin nedenlerini ve çözüm önerilerini sıraladı. Hasat dönemi sonrasında Türkiye'nin ürettiği hammaddenin sonlarına yaklaşıldığını söyleyen Büyükhelvacıgil, “Her yıl olduğu gibi, yeni hasat dönemine kadar ülkemizin ihtiyacını bundan sonraki dönemde ithalatla karşılayacağız” dedi.

Girdi maliyetlerindeki yükselişe dikkat çeken Büyükhelvacıgil, “En önemli hedefimiz, ayçiçeğinde üretimimizi 2.5-3 milyon tona çıkarabilmek. Bu ihtiyacımızı çözebilirsek fiyat ve üretim anlamında sektörümüzün ve vatandaşlarımızın rahatlamasını, sorunların çözümünü sağlayabiliriz. Yağlı tohumlarda ithalatı, dolayısıyla hammadde maliyetlerini düşürürsek, dünya ile çok daha güçlü bir şekilde rekabet edebilecek düzeye gelebiliriz. Türkiye, zengin tarımsal potansiyeli olan bir ülkedir” diye konuştu. 

Kaynak: Yeni Şafak