TÜİK açıkladı, kira zam oranları belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının ardından iş yeri kira zam oranları da belli oldu. 12 aylık ortalamaya göre belirlenen kira zam oranı bu ay yapılacak zamlarda yasal olarak yüzde 72.45 olarak belirlendi.

TÜİK açıkladı, kira zam oranları belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon rakamlarının ardından iş yeri kiralarında bu ay yapılabilecek yasal zam oranı da belli oldu. İş yeri kiralarında 12 aylık enflasyon rakamı olan yüzde 72.45'in üzerinde artış yapılamayacak.

Haziran 2022'de yapılan düzenlemeyle konut kiralarına yüzde 25 sınır getirilmişti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, düzenlemeyle ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm, Adalet Komisyonu’nda Borçlar Kanunu’na eklenecek. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme imkanı getiriliyor.

Konuyla ilgili, son olarak Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, olağanüstü bir dönemde olağanüstü bir düzenleme olarak nitelediği kira artışlarının yüzde 25 ile sınırlanması uygulamasının da temmuz ayında süresi bitince yenilenmeyeceğini, kira artışlarının kiracı ve ev sahipleri arasında kararlaştırılacağını kaydetti.

Temmuz ayında yeni bir düzenleme yapılmazsa konut kiraları 'on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı' üzerinden hesaplanacak.