Entelektüel yobazlık

Ekşi Sözlük, son çıkan dezenformasyon yasası kapsamında erişime kapatıldı. İçerisinde suç içerikli yorumlar, dezenformasyon maksatlı, toplumu kasten yanlış yönlendirme niyetinde yazarlar olsa da içerik kısıtlamalarına ifade özgürlüğü çerçevesinde ilksel olarak karşıyım. 

Bu Ekşi Sözlük dediğiniz ortam ise bir tuhaf. İsmini ilk olarak 7. sınıf Türkçe dersi öğretmenimden duymuştum. Erkek arkadaşının Ekşi Sözlük'te yazar olmasından, bir statü gibi bahsedince şaşırmıştım. Neyden bahsettiğini anlamamıştım, ama akran zorbalığı yaşarım endişesiyle de kimseye sormamıştım Ekşi Sözlük'ün ne olduğunu.

Yıllar sonra, Ekşi Sözlük'e girip ne olduğunu anladığım zaman 7. sınıf öğretmenimin neden Ekşi Sözlük yazarı olmayı bir ayrıcalık gibi anlattığını anlamıştım. 

Sözlük'ün en büyülü yanı sözlük yazarı olmaya kabul edildiğiniz anda entelektüellik ve kibir size otomatik olarak yükleniyor. Evet, tam olarak böyle. Bir şey olmanıza gerek yok. Nerede, ne eğitimi aldınız, nasıl bir derinliğiniz var önemli değil. Tek olayınız, kerameti kendinden menkul bir ya da birkaç kişi tarafından sözlüğe yazar olarak kabul edilmek. 

Sözlük yazarı mı oldunuz? Tebrikler. Artık herkesi aşağılayabilir, herkese tepeden bakabilirsiniz. Artık toplumda “yüce seçilmiş” kişisiniz. Hatta hakaret dahi etseniz sanki başka bir evrende yaşıyormuşçasına cezalandırılmazsınız ya da yorumunuz silinmez. Çünkü siz Ekşi Sözlük yazarısınız.

Kimse sizi sorgulayamaz. Hele hele Twitter’a ilham verecek bir site kurup, lokal kalacak kadar vizyonsuz olmanızı dahi kimse sorgulamaz. Çünkü siz ekşi sözlük yazarlarından da yüce yani Ekşi Sözlük'ün sahibisinizdir. 

Düşünsenize çok orijinal bir fikriniz var ve bunu hayata geçiriyorsunuz. Ancak sizin fikrinize ufak tefek güncelleme katan insanlar dünya medya tarihini değiştiriyor ve milyar dolarlık bir şirket oluyorlar. Siz de yerinizde sayıp duruyorsunuz. Bu başarısızlığınızı yüzünüze vuran bile olmaması çok acınası.

Bir de tabii bu sitede yazarsanız sadece en bilgili değil, en modern de sizsiniz. Tabii biat ettiğiniz, maddi çıkarlar uğruna birilerine yalakalık yapmak adına sözde ilkelerinizi unutup, her şeyi özgürlük çatısı altında değerlendirirken insanların ifade özgürlüğüne karşı da en ağır ve bel altı tepkileri verip, yobazlık yapabilirsiniz. Çünkü siz entelektüelsiniz, en bilgilisiniz ve hatta Ekşi Sözlük yazarısınız. 

Yukarıda da değindim, tekrar etmekte fayda var. İnternet sitelerine, kitaplara, basın yayın organlarına erişimin engellenmesine ilkesel olarak karşıyım.

Bunların sayladığı kolaylık ile organize yobazlık yapanlara da karşıyım…