Hamile çocuklara okul yasağı İnsan Hakları Mahkemesi'nde

Dünya Çocuk Hakları'nın gündemde olmasıyla ülkelerden çocuk haklarına ilişkin adımlar netleşiyor. Afrika da çocuklar için radikal bir adım attı. Afrikalı STK, hamile kız çocuklarının ve genç annelerin okula gitmesini yasaklayan Tanzanya hükümetini dava etti.

Hamile çocuklara okul yasağı İnsan Hakları Mahkemesi'nde

Kadınların eşit ve özgür bir dünyada yaşaması ve çocukların haklarına sahip çıkılması konusunda Afrika'da da STK'lar adım atıyor. Equality Now isimli Afrikalı Sivil Toplum Kuruluşu, hamile kız çocuklarının eğitim hakkının ellerinden alınmasına yönelik şikayette bulundu.

Kadın haklarının korunması ve desteklenmesiyle ilgili çalışmalar yürüten "Equality Now" (Eşitlik Şimdi) isimli sivil toplum örgütü, çıkardığı yasayla hamile kız çocuklarının ve genç annelerin okula gitmesini yasaklayan Tanzanya hükümetini dava etti.

Reuters'ın haberine göre başvuru işlemleri, kıtanın en yüksek yargı organı olan Afrika İnsan ve Toplum Hakları Mahkemesi'nin yerel düzeyde yetkili şubesinde gerçekleştirildi.

Hukuk mücadelesiyle ilgili açıklama yapan Equality Now Afrika Direktörü Feyza Muhammed, "Hamile kız çocuklarının ve genç annelerin okula gitmesi yasağını kaldırmaları için Tanzanya hükümetine karşı üç yılı aşkın süre mücadele verdik ancak başarılı olamadık. Son çaremiz Afrika Mahkemesi. Birçoğu cinsel şiddet ya da baskı mağduru bu kız çocuklarının sesinin nihayet duyulacağı konusunda ümitliyiz" dedi.