Erdoğan-Putin görüşmesi sona erdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi 1 saat 20 dakika sürdü. Toplantı sonunda Putin, "Türkiye'nin güneyinde güvenlik bölgesi oluşturulması olumlu" derken, Erdoğan "Dayanışmamızı sürdürelim istiyoruz. Bu yolcu ve savaş uçaklarında olabilir" dedi

Erdoğan-Putin görüşmesi sona erdi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesi sona erdi.

Moskova Jukovskiy Uluslararası Havaalanı'ndaki baş başa görüşme, 1 saat 20 dakika sürdü.

Baş başa görüşmeden sonra heyetler arası görüşmeye geçildi.

Heyetler arası görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, MİT Başkanı Hakan Fidan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da hazır bulunuyor. 

- Putin: Güvenlik bölgesi oluşturulması olumlu

Toplantı sonrası iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Putin, "Rusya ve Türkiye ilişkileri dostluk, karşılıklı saygı ve çıkarlar üzerinde gelişmektedir. Rusya ve Türkiye, Suriye krizinin çözümünde en verimli süreç olan Astana formatındaki çalışmalarını verimli bir şekilde sürdürmektedir. Türkiye Cumhurbaşkanı ile İdlib'de teröristlerin ortadan kaldırılması ve yapılması gerekenler için anlaşma sağladık. İdlib’deki durum hakkında derin endişe duyuyoruz. Türkiye ile teröristlerin yok edilmesi için ek tedbirlerin çerçevesini belirledik. Türkiye’nin güney sınırlarında bir güvenlik bölgesi oluşturulması, Suriye’nin toprak bütünlüğü açısından olumlu bir adımdır. Türkiye’nin hassasiyetlerini çok iyi anlıyoruz. Sınırlarındaki güvenliğini sağlaması lazım, bu Türkiye’nin meşru hakkıdır. Su-35 uçağı konusunda ortak çalışmalar yürütülebilir. Su-57 üzerinde de iş birliği yapılabilir. İmkanlarımız çok.” dedi.

- Erdoğan: Eylül'de Ankara'da 3'lü zirve yapacağız

Basın toplantısında söz alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "S-400 teslimatı dahil olumlu adımlar atıyoruz. İdlib'de rejim saldırılarında mayıstan beri 500'ü aşkın masum insan hayatını kaybetti, bin 200'ün üzerinde sivil yaralandı. Sınırlarımıza dönük göç tehlikesi var. İdlib için Astana ruhuna uygun davranmalı. Eylül'de Ankara'da 3'lü zirve yapacağız. Rejimin terörizmle mücadele bahanesiyle sivillere karadan ve havadan ölüm yağdırması kabul edilemez. Soçi Mutabakatı ile üzerimize düşen sorumlulukları ancak rejimin saldırılarına son verilmesiyle yerine getirebiliriz. Rejimin saldırıları, özellikle sınırlarımız boyunca bizi müdafaaya sevk etmektedir ve gereken adımları gereken durumda atmak durumundayız. Gayemiz akan kanın durması, komşumuz Suriye'nin 8 yıldır özlemini çektiği huzur ortamına bir an önce kavuşmasıdır." dedi.

- Erdoğan: Yolcu ve savaş uçağı alabiliriz

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Münbiç'teki terör örgütünün, Kobani ve doğuya doğru bölgeyi terk etmesini, güvenli bölge sözünün yerine getirilmesini istiyoruz. Bu tacizler devam ettiği sürece bizim eli kolu bağlı durmamız mümkün değil. Şu anda sınırlardaki hazırlıklarımızın hepsi bunun içindir. Dayanışmamızı savunma sanayinin birçok alanında sürdürelim istiyoruz. Bu yolcu ve savaş uçaklarında olabilir. Bütün mesele dayanışma ruhudur."

- Hedef 100 milyar dolar

Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"S-400 ile ilgili dedikodular yapıldı. Hiçbirine kulak asmadık. Bugün ikinci etabı başladı. Eylül sonuna kadar da bunlar hızla devam edecek. Elemanlarımızın yetiştirilmesi aynen devam ediyor. Bu dayanışmamızı savunma sanayimizin bir çok alanında sürdürelim istiyoruz. Bütün mesele dayanışma ruhudur. Bu dayanışma ruhunu bundan sonraki süreçte roketlerde olsun, savunma sisteminin çeşitli alanlarında olsun geliştireceğiz Türkiye olarak 25 milyar dolar seviyesine çıktık. Hedef 100 milyar dolar seviyesine ulaşmak" dedi.