Erdoğan'dan kritik açıklamalar!

Kritik Kabine toplantısı sona erdi. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarını sebepsizce artıranlara karşı en küçük bir müsamaha göstermeyeceğimizi açıkça ilan ediyorum." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Beştepe'de gerçekleştirdiği toplantı sona erdi.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Küresel finans krizi, ardından küresel salgın kriziyle dengeleri bozulan ve risklerin arttığı bir dönemden geçiyoruz. Salgın sürecinde gelişmiş ülkelerin bile aslında ne kadar kırılgan bir ekonomik yapıya sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Yatırım, istihdam, üretim ihracat yoluyla ülkemizi büyütmeyi hedef alan yeni ekonomi programımızı dirayetle uyguladık. Her şeyden önce küresel ekonomideki bozulmaların her alanda fiyatlarda yol açtığı yükselişler ülkemize de yansıdı.

"Fırsatçılara acıma duymayacağız"

Kurun istikrarını sağlamış olsak da gerçekleşen yükselişin fiyatlar üzerindeki etkisi kalıcı olmuştur. Baharın ve ardından yaklaşan yaz aylarının sağlayacağı rahatlamaya şimdiden gözünü dikenlere karşı teyakkuz halindeyiz. Temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarını sebepsizce artıranlara karşı en küçük acıma duymayacağımızı açıkça ilan ediyorum.

"Erken yapılacak"

Engeli, yaşlı, dul, yetim, şehit yakını ve gazi gibi kesimlere yönelik özel desteklerimiz de var. Ramazan bayramı günlerine denk gelen 1,5 milyar lira tutarındaki yaşlı ve engelli maaşlarını öne çekerek ödeyeceğimizin bilgisini sizlerle paylaşmak istiyorum. 

"Hepsini de çözeceğiz"

Son 10 yılda nice toplumların felaketine yol açan senaryolar ülkemizde başarıya ulaşamayacak. Bu ülkenin ve milletin enerjisini sömürenlerin devri geri gelmeyecek. Yaşadığımız sıkıntılar dünyanın içinden geçtiği tarihi dönüşüm sürecinin sancılarıdır. Sabredersek bu yolun sonu güçlü Türkiye'ye çıkıyor. Enflasyonun da hayat pahalılığın da üstesinden geleceğiz. Türkiye'yi bölgesinin ve dünyanın en güçlü devletleri haline getirdik. İnsanımızın yüreğindeki sıkıntılarının hepsini de çözeceğiz. Biz ülkemiz ve milletimiz için ne yapılması gerekiyorsa onun hazırlığını yürütmeye devam edeceğiz.

Biden'ın açıklamasına sert tepki

Çeşitli ülkelerin yönetimleri ve parlamentoları tarafından güya tanınan Ermeni iddialarına ilişkin ifadelerin bizim nezdimizde hiçbir hükmü yoktur. Tarihçilerin yapması gereken bir tartışmanın siyasi çekişmelerin mezesi haline dönüştürülmesine asla rıza göstermeyeceğiz. ABD Başkanı'nın açıklaması üzerinde durmaya değer bile bulmuyoruz. Biden önce Ermenilerle ilgili tarihi öğrensin. Sayın Biden'ın, Ermenilerle olan tarihi gayet iyi öğrenmesi, bilmesi lazım. Bunları bilmeden Türkiye'ye meydan okumaya kalkmasını bağışlamamız mümkün değil.

"Milletimiz sandıkta hesap soracaktır"

Mesele tarihi çarpıtarak ülkesine terör örgütünü destekleyerek millete ihanete geldiğinde bakıyorsunuz, hepsi ön sırada yer alıyorlar. Biz de doğrusu bunları bu parlamento mensubu olmaya yakıştıramıyoruz. PKK'nın parlamentodaki uzantısı durumunda olan bu hainlerin her şey den önce bu milletin vergi ve ücretleriyle beslenmesine benim milletim tahammül edemiyor. Bilindiği gibi Ermeni isyanlarında Kürt kardeşlerimizin yaşadığı yerlerde çok büyük katliamlar yaşanmıştır. Boyu kadar tüfeği eline vermek suretiyle Kandil'e taşıyan bu teröristleri, neyle izah edeceksiniz? Utanmadan, sıkılmadan parlamentonun kürsüsünde utanmadan diğer partileri suçlayama kalkan bu müptezelleri nasıl izah edeceksiniz. Bu milletin fertlerinin canına, namusunu kirleten herkesin ülkemizden milletimizden özür dilemeye davet ediyoruz. Meclis'teki 2. büyük partinin milletvekilleri arasında benzer hezeyanları dile getirenleri de milletimiz sandıkta hesabını soracaktır.

Pençe-Kilit operasyonu

Türkiye'nin güvenliğini sınır dışında yürüttüğümüz operasyonlara devam ediyoruz. Bu operasyonlar, hiçbir teröristin ülkemize sızamayacağı, kaçamayacağı duruma kadar sürecektir. Bu harekatlarımızla komşularımızın toprak bütünlüğünü korumasına katkı sağlıyoruz. Operasyon sırasında şehit düşen askerlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine sabırlar diliyorum. Sadece 2022 yılında son operasyonlar da dahil olmak üzere güney sınırında etkisiz hale getirdiğimiz terörist sayısı bini bulmuştur. Hiçbir şehidimizin kanı yerde kalmamıştır. Pençe-Kilit operasyonunun amacı da Zap Bölgesini teröristlerden tamamen temizlemektir.

Ülkemizin her yaptığı harekat gibi son operasyon da BM sözleşmesinden komşularımızla ikili anlaşmalarımızdan tamamen uluslararası hukuka uymaktadır. Türkiye, Irak topraklarında işlenen terör örgütü mensuplarının tepesine bindikçe Suriye tarafında da birtakım hareketlenmeler olduğunu görüyoruz. Bu saldırılara şimdilik önceden belirlenen hedeflere uzun namlulu silahlarla karşılık vermemiz kimseyi aldandırmasın. Sınırlarımız dibinde bir terör koridoru oluşturulmasına asla izin verilmeyeceğini bir kez daha tekrarlamak istiyorum.

"Üzerimize düşen her şeyi yapıyoruz"

Dünyadaki ve bölgemizdeki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Rusya-Ukrayna savaşının suhuletle sonuçlanması için her iki tarafla görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bugün de BM Genel Sekreteri Guterres ile bir araya geldik. Zelenski ile görüşme gerçekleştirdim. Yarın da Putin ile telefon görüşmesi yapacağım. İstanbul'da yapılan görüşmeler, krizdeki en önemli çözüm olmaya devam ediyor. Amacımız savaşı bitirecek imzaların atılmasını sağlamaktır. İnsani yardımlar konusunda üzerimize düşen her şeyi yapıyoruz. Bugüne kadar 17 bin vatandaşımızın ve bizden yardım isteyen dost ülkelerin tahliyesini yaptık.

6 ayda 3 yeni havalimanı

Bölgesel gelişmeleri yakından izlerken ülkemize eser kazandırmaya devam ediyoruz. Yaptığımız yatırımlarla ülkemizdeki havalimanı sayısını 57'ye çıkardık. Daha önce Ordu-Giresun havalimanımızı bu şekilde inşa ederek hizmete sunmuştuk. Yine zemin doldurarak Rize-Artvin havalimanında sona geldik. Bayburt ve Gümüşhane havalimanı da süratle devam ediyor. Yozgat havalimanını da en kısa zamanda bitireceğiz. Rize'nin Pazar ilçesine bağlı deniz dolgusu yapılarak inşa edilen havalimanını temelini 2017 Nisan'ında atmıştık. Şimdi de en güzel çevre düzenlemeleriyle Rize ve Artvin bu havalimanına kavuşacaklar. Sadece son 6 ayda 3 yeni havalimanı ve ya terminal binasını milletimize vermiş oluyoruz.

Çiftçilere müjde

Çiftçilerimize yeni bir müjdemiz daha var. Son 16 yılda 15 bin 636 projeye 4,1 milyar hibe desteği verdik. Ayrıca 262 bin çiftçimizin makine ekipman alım projesine hibe desteğinde bulunduk. Bu progrma kapsamında makine ekipman alımı için 32 bin 500 çiftçimize toplamda 1,1 milyar lira hibe desteği sağlayacağız.