Esenyurt Belediyesi'ni karıştıran oylama. AK Partili 4 Meclis üyesi fire verince...

Esenyurt Belediyesi meclisi İçişleri Bakanlığı'nın hakkında inceleme başlattığı belediye şirketinin sermaye artırımı için oylama yaptı. Oylamaya 4 AK Parti'li üye katılmayınca öneri 20'ye 19 oyla kabul edildi. AK Parti fire veren 4 meclis üyesi hakkında disiplin incelemesi başlattı.

Esenyurt Belediyesi'ni karıştıran oylama. AK Partili 4 Meclis üyesi fire verince...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi gibi meclis çoğunluğunun AK Parti’de olduğu Esenyurt’ta İçişleri Bakanlığı’nın inceleme başlattığı belediye şirketinin sermaye artırımı oylaması AK Parti grubunda kriz çıkarttı. 16 bin Lira sermayeli şirketin sermayesinin 30 milyon TL’ye çıkartıldığı oturuma 4 AK Partili meclis üyesi katılmadı. Oylama 20’ye 19 oyla meclisten geçince AK Parti o fire veren meclis üyeleri hakkında disiplin incelemesi başlattı. 

Ercan Öztürk / Tv100 - Özel Haber  

Derman Yaşam Alanları isimli firma Bülent Zafer Polat tarafından 19 aralık 2019 tarihinde kuruldu. Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına göre şirketin kuruluş sermayesi 16 bin lira oldu. Şirketin kuruluş tarihinden 12 gün sonra Esenyurt Belediyesi ile Bülent Zafer Polat arasında bir protokol yapıldı. Protokole göre şirket koşulsuz şartsız Esenyurt Belediyesi’ne devredildi.

3 ay sonra ihale verildi

Esenyurt Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğü, 31 Aralık tarihinde belediyeye devredilen Devran Yaşam Alanları isimli şirkete 5 milyon 900 bin liralık yardım kolisi dağıtma ihalesi verdi. Bir protokolle artık belediyeye ait olan şirket aldığı ihale sonrası Esenyurt’taki vatandaşlara yardım kolisi dağıttı.

İçişleri Bakanlığı inceleme başlattı

16 bin lira sermayeyle kurulan şirkete yaklaşık 6 milyon liralık ihale verilmesi İçişleri Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Esenyurt Belediyesi’nde inceleme yapan müfettişler, herhangi iş bitirme belgesi olmayan şirkete ihale verilmesi rekabet koşullarını ortadan kaldırdığına hükmetti. Ayrıca 16 bin lira gibi düşük bütçeli şirketin ihale kazanmasını Kamu İhale Kurumu rekabet koşullarına aykırı buldu. İçişleri Bakanlığı, Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt ile Sosyal İşler Müdür vekili Günnur Yıldırım’ın yargılanması iznini verdi.

Belediye iki yıldır sermaye arttırmak istiyordu ama….

Esenyurt Belediyesi, 16 bin lira sermayeli şirkete iki yıldır sermaye artırımı yapmak istiyordu ancak meclis çoğunluğu Ak Parti’de olduğu için bunu bir türlü meclisten geçiremiyordu. Derman Yaşam Alanları şirketinin sermaye artırımı maddesi  Nisan ayı meclis oturumu gündemine  alındı.  Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, oylama öncesi Derman Yaşam Alanları isimli şirketli ilgili şunları söyledi, “ Şirket belediyenin şirketidir. Sizin de bildiğiniz gibi şirketi devralmak için herhangi bir meclis kararına ihtiyaç yoktur. Hukuken şartsız bağışlar belediye başkanı tarafından kabul edilebilir. Zaten bu şirket de belediyemizin tescilli ticaret odasından da mahkeme kararıyla tescillenmiş bir şirketidir” dedi.

Satranç oyunu gibi oylama

Esenyurt Belediyesi’nde meclis çoğunluğu Ak Parti’de bulunuyor. Mustafa Zengin, Eren Kaya ve Fatma Selman o günkü oylamaya katılmadılar. Avukat olan  Kadir Çakır ise duruşması olduğunu ileri sürerek oylama öncesi salondan ayrıldı. Hamdullah Arvas, Selami Aydın ve Mustafa Yel ise oylama yapıldıktan sonra salona geldiler. İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma izni verdiği şirketin sermaye artırımı 20’ye 19 meclisten geçti. Böylece 16 bin lira sermayeyle kurulan şirketin sermayesi 30 milyona çıkmış oldu.

AK Parti inceleme başlattı

İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma izni verdiği şirketin sermaye artırımı yapılması oylamasına katılmayan meclis üyeleri partiyi karıştırdı. AK Parti Esenyurt İlçe Başkanı Harun Özer, oylamaya katılmayan meclis üyelerinin tamamını toplantıya çağırdı. Geçtiğimiz hafta ilçe binasında yapılan toplantı sonucu meclis oturumuna katılmayan meclis üyeleriyle ilgili inceleme başlatıldı.