Oruçluyken öpüşmek günah mı? Eş veya sevgili ile öpüşmek orucu bozar mı?

Oruçluyken öpüşme ve oruçluyken eş ve sevgili ile dudaktan öpüşme konusu Ramazan ile birlikte oruç ibadetini yerine getirenler tarafından sıklıkla araştırılıyor. Eş ve sevgilisi olanların orucunu sıkıntıya sokmamak adına sorguladığı bu konular ile ilgili Diyanet’in fetvasının olup olmadığı merak ediliyor. Peki, Oruçluyken öpüşmek günah mı? Eş veya sevgili ile öpüşmek orucu bozar mı? Dudaktan öpmek, öpüşmek orucu bozar mı, günah mı? Eşini dudaktan öpmek orucu bozar mı? İşte detaylar

Oruçluyken öpüşmek günah mı? Eş veya sevgili ile öpüşmek orucu bozar mı?

Dudaktan öpmek, öpüşmek orucu bozar mı sorusu Ramazan ile birlikte sık araştırılan konular arasına girdi. Orucu bozan veya bozmayan durumlar Diyanet tarafından sık sorulan sorular kısmında cevaplanıyor. Bu cevaplar fetva olarak nitelendiriliyor. Oruçluyken dikkat edilmesi gerekenler gün içinde sıklıkla sorgulanıyor. Oruçlu sevgililerin veya eşlerin dudaktan öpüşmesi konusu da bu sorular arasında yer alıyor.

ORUÇLUYKEN ÖPÜŞMEK ORUCU BOZAR MI?

Evli eşlerin öpüşmesi; kadının eşini yolcu ederken vedalaşmak maksatlı yanağını öpmesi ve sarılması gibi durumlar evliliğin olağan akışı içinde olan bir durumdur. Eşlerin öpüşmesinin bu durumda hiçbir sakıncası bir sakıncası yoktur. Rivayetlere göre, Hz. Peygamberin bu duruma müsaade ettiği biliniyor. Ancak orucun bozulmaması için dikkat edilmesi gerekenler var. Özellikle de öpüşme meselesinde aşırıya gitmemek gerekiyor. Bu sebeple oruçlu olan eşlerin öpüşmesinde aşırıya gitmekten kaçınmak iyi olur. Ancak masumca, etkilenmeden öpmek ile oruç bozulmuyor. 

EŞİNİ DUDAKTAN ÖPMEK ORUCU BOZAR MI?

Diyanet’in sitesindeki bilgilere göre, oruçlu olan kimse orucu bozacak şeylerden kaçındığı gibi orucun sevabını azaltacak şüpheli durumlardan da kaçınmalıdır. Ramazanda oruçlu olduğunu bile bile cinsel ilişkide bulunmakla oruç bozulur, hem kaza ve hem de keffâret gerekir (Buhârî, Savm, 30). Eşlerin birbirlerini öpmeleri veya sarılmalarıyla oruçları bozulmaz. Ancak bu durumda boşalma meydana gelirse oruç bozulur ve güne gün kaza gerekir (Merğınânî, el-Hidâye, II, 256).

SEVGİLİYLE DUDAKTAN ÖPÜŞMEK ORUCU BOZAR MI?

Oruçlu kişinin sevgilisinin tükürüğünü, ağız suyunu yutması durumunda öpüşmek orucu bozar. Zaten İslamda tensel temasa dayalı olarak yapılan arkadaşlık veya flört doğru karşılanmıyor. Buna göre, oruç tutan kişilerin el ele tutuşması dahi oruç ile bağdaşmayan ters bir durum olarak nitelendiriliyor.

Bir sevgiliyi öpmek ya da öpüşmekte de bedenin tedâvisi yahut tegaddîsi (gıdalanması ve beslenmesi) ya da telezzüzü (zevk ve lezzet alması) durumunun varlığı söz konusudur. Bu nedenlerden dolayı bu şekilde bozulan bir oruç söz konusu olduğunda kazâ ile birlikte keffâreti de (61 günlük orucu) gerektiriyor. Bundan dolayı oruç tutan kişilerin sevgili ile öpüşmekten kaçınması hem orucun zarar görmemesi hem de Ramazan ayının ruhuna uygun davranmak adına kişiye büyük fayda sağlayacaktır. Bu sebeple özellikle de oruçlu hallerde sevgili ile öpüşmekten kaçınmak çok önemli bir husus olarak karşımıza çıkmaktadır.

Diyanet'e göre orucu bozan haller şu şekilde belirtiliyor: 

 "Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir."