Son gün yaklaşıyor! Ehliyeti olanlar dikkat: 15 TL ödemeniz gerekli yoksa para cezası var!

Her geçen gün ehliyet alanların sayısının arttığı Türkiye'de son verilere göre 32 milyondan fazla kişinin ehliyeti bulunuyor. Ehliyetini yenilemeyen ve eski tip ehliyet kullananları ilgilendiren önemli bir uyarı yapıldı. İşte detaylar...

Son gün yaklaşıyor! Ehliyeti olanlar dikkat: 15 TL ödemeniz gerekli yoksa para cezası var!

Ülkemizde ehliyet ve kimlik konusunda yenileme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Son dönemlerde başlatılan uygulama neticesinde artık ehliyet ve kimlikler birleştirilerek tek kart haline geldi. Ancak bu kartları yaptırmak için de son tarih bulunuyor.

Kimlik fiyatları nedir?
Doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 37,50 TL
Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 37,50 TL
Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli: 37,50 TL
Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli: 75,00 TL

Son gün yaklaşıyor! Ehliyeti olanlar dikkat: 15 TL ödemeniz gerekli yoksa para cezası var! - Resim : 1

Ehliyet
Eski tip ehliyetlerin değişimleri de devam ediyor. 1 Ocak 2016 tarihinde başlayan ehliyet değişiminde 15 lira para ödemesi yaparak ehliyetinizi yeni tip ehliyet ile değiştirebiliyorsunuz. Ehliyetinizi değiştirmek için de Nüfus Müdürlüğüne başvuru yapmanız gerekiyor.

Aşağıdaki evraklarla birlikte başvuru yapmanız gerekiyor:
- Nüfus cüzdanı,
- Eski sürücü belgesi,
- 15 liralık değişim bedelinin bankaya yatırıldığına dair makbuz,
- Son 6 ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf ve ‘sürücü olur’ yazan ve aile hekiminden ücretsiz olarak alınan sürücü sağlık raporu.

Son başvuru tarihi
Eski tip kimlikler 31 Aralık 2023 tarihinden sonra geçerli olmayacak. Eski tip ehliyetler ise 31 Aralık 2022 tarihine kadar geçerli. Bu tarihten sonra trafikte eski tip ehliyeti olanlara Karayolları Trafik Kanunu’nun 39/3 maddesi gereği ‘Geçerlilik süresi dolan sürücü belgesi ile araç kullanmak’ fiilinden ceza kesilecek.

Ehliyetsiz sayılacaksınız

Aralık 2022 tarihinden sonra eski ehliyetiyle yola çıkanlar resmen ehliyetsiz sayılacak. Sürücüler trafik polislerine eski ehliyeti ibraz ettiğinde bu ehliyetlerin hükmü olmayacak ve ehliyetsiz araç kullanmış olacaklar.