Eski ve yeni aynı sergide bir araya geldi

İstanbul’da sanatın merkezi haline gelen Maltepe’de önemli bir sergi daha açıldı. Kırkpare sanatı ile seramik ve çini sanatını buluşturan ‘Gözümüzden Gönlümüzden’ sergisi Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde açıldı.

Eski ve yeni aynı sergide bir araya geldi

Kırkpare sanatçısı Neşe Yörük Kınay ile ressam, seramik ve çini sanatçısı Semra Taşdemir’in “Gözümüzden Gönlümüzden- Eskiden Yeniye” isimli sergisi Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde açıldı. Kınay, Semra Taşdemir’le uzun yıllar meslek yaşantılarında birlikte çalıştıktan sonra ilk sergilerini açtıklarını, uzun süredir hayal ettikleri bu sergiyi gerçekleştirmekten dolayı mutlu olduklarını söyledi. Açılışta Türkan Saylan Kültür Merkezi Kültür Sanat Koordinatörü Kubilay Erdelikara tarafından sanatçılara el yapımı tabak takdim edildi.  

Atatürk anısına özel eser

Sergide Kınay, kırkpare sanatından ağırlıklı olarak 2020 ve 2021 yıllarında, pandemi döneminde hazırladığı eserlerine yer verdi. Kınay’ın geleneksel motiflerden ve doğadan ilham alan kırkyama masa ve yatak örtüleri, tekstil ürünleri beğeni topladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 83’üncü ölüm yıl dönümü anısına hazırlanan  “Ne Mutlu Türk’üm Diyene” isimli eser de ziyaretçiler ile buluştu.

Eserde Atatürk’ün fotoğrafları içinden kumaşa basılabilir olanları seçildi. Dünyada bir çiçeğe adı verilmiş tek lider olan Ulu Önder anısına işlenen “Atatürk Çiçeği” isimli çalışmada yer aldı.  

Mayaların gizemli dünyası

Sergide çağdaş sanat çalışmalarıyla tanınan, konstrüktivist tarzıyla dikkat çeken ressam Taşdemir’in, çeşitli sanatsal teknikleri içeren eserleri Maltepeli sanatseverlerle buluştu. Eserlerinde geometrik kompozisyon anlayışı içerisinde mekânın sınırlarını zorlayan Taşdemir “Çalışmalarımda ışık ve renk kompozisyonu ile ‘çizginin ötesini’ yakalamaya çalıştım. Bir yanda boşluğa duyulan özlem diğer yanda yere sağlam basma güdüsü ikilemiyle soyut mimari bir çizgi oluşturdum. Düz biçimlerden hassas tonlamalara geçerek dengeli bir aykırılık algısı oluşturdum. Geometrik planlarda tarihsel değerler sunarak, insanlığın yaşam sürecine ve bu süreci yansıtan olgulara saygımı yansıtmak istedim.” diye konuştu.

Sergide Taşdemir’in Lidya Kralı Kroisos’a (Karun) ait, Karun Hazinelerinin en değerli parçası olarak bilinen ve daha önce iki kez çalınarak yurt dışına kaçırılan “Kanatlı Denizatı Broşu” nun da aralarında bulunduğu Uşak’ı ve Elazığ’ı temsil eden sembollere yer verdiği eserleri ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Sanatçının Orta Amerika’daki Maya uygarlığına, gizem dolu öğelerine yer verdiği seramik çalışmaları, Anadolu uygarlığındaki klasik çinilerin yanında onların farklı yorumlarından oluşan modern çinileri ve seramik eserleri ziyaretçilerini bekliyor. Sergi 1 Kasım’a kadar Galeri Maltepe’de ziyaret edilebilecek.