Ev alacaklar dikkat! Fiyatlar yarı yarıya daha ucuz...

Konut fiyatları el yakarken, cazip fiyatlara ev bulmak isteyen vatandaşlar için bazı yöntemler, neredeyse yarı yarıya ucuza ev sahibi olunmasını sağlıyor. İşte detaylar...

Ev alacaklar dikkat! Fiyatlar yarı yarıya daha ucuz...

Uygun fiyatlara ev sahibi olmak, en uygun konut kredi faizleri, tapu masrafı, emlak komisyonu derken son dönem imkansız gibi görünüyor. Yükselen maliyetler, konut kredi faizlerinin artması, tapu masrafı, emlak komisyonu derken evin fiyatının üstüne on binlerce lira daha para koymak gerekiyor.

Hürriyet'ten Burak Taşçı'nın haberine göre; geçen yıl kamu bankalarının başlatmış olduğu çok uygun faizli konut kredisi kampanyasıyla birlikte hem sıfır hem de ikinci el konutlarda stoklar neredeyse eritildi. Konut satışları pandemiye rağmen rekor kırdı. Stoklarda konutların azalması nedeniyle yeni yapılacak olan inşaatların maliyeti de arttı. Yeni inşaatların başlamasıyla birlikte satış fiyatları şu anki seviyelerden daha yüksek olması bekleniyor. Malzeme, arsa, işçilik ve faizlerin yükselmesiyle yeni yapılacak konutların da fiyatı bu doğrultuda yükseliyor.

Konutlar icra yoluyla satışa çıkarılıyor

Herhangi bir nedenle borç yükümlülüğünü yerine getiremeyenlerin konutları icra yoluyla satışa çıkarılıyor. Mağdur olan alacaklıların borçları da bu şekilde ödenmiş oluyor. İcradan satışa çıkan konutlar rayiç bedelin neredeyse yarısına kadar daha uygun fiyatla yeni sahiplerinin oluyor.

İnternet üzerinden icra ihalesine katılabilme imkanıyla birlikte çok kolay ev sahibi olunuyor. Ücretsiz olan UYAP E-Satış sitesine kayır olunarak taşınır, taşınmaz her ihaleye girilebiliyor.

İhaleye girmede önce açıklama kısmında alınacak mala ilişkin detaylı bilgilerin edinilmesi gerekiyor. Satın alınacak malın özellikleri, vergisi, hissesi kontrol edildikten sonra teminat yatırma işlemini gerçekleştiriliyor. İcra dairesinin belirttiği hesaba teminat yatırıldıktan sonra ilgili taşınmazın ihalesine katılma hakkını elde ediyorsunuz.

İnternet üzerinden ya da mezat salonuna giderek açık artırma işlemini gerçekleştirebiliyorsunuz. İhaleye çıkan evler için öncelikle bir ekspertiz gerçekleştiriliyor. Evin konumu, özellikleri, bulunduğu yere ilişkin tüm bilgiler aktarıldıktan sonra muhammen bedeli yani şu an satılsa edeceği değer ortaya çıkarılıyor. İhale ise genellikle muhammen bedelin yarısı kadar tutardan başlıyor. Örnek olarak 1 milyon liralık daire ihaleye 550 bin liradan çıkıyor.

İcradan satılan konutlara Mortgage kredisi çıkmıyor

İcradan satılan konutlara mortgage kredisi çıkmıyor. Evi ya peşin olarak alacaksınız ya da eksik kalan kısmını bankadan ihtiyaç kredisiyle borçlanarak ya da yakın çevrenizden borç alarak satın alabilirsiniz.

Ev alacaklar dikkat! Fiyatlar yarı yarıya daha ucuz... - Resim : 4

İcradan alınan konutlar herhangi bir nedenle 3 yıl içinde satılırsa gelir vergisi kanununa göre ödeme yapılması gerekiyor. Ancak 3 yıl sonunda satışa çıkarılırsa herhangi bir vergi çıkmadan satış gerçekleştiriliyor. Bu da icralık dairelerin ticari amaç uğruna alım-satıma konu olmaması için getirilmiş kurallardan biri olarak öne çıkıyor.