Evinizde varsa dikkat! Zararsız gibi görünseler de sağlığınızı tehdit ediyorlar!

Evinizde kiler alanı gibi kullandığınız bir bölüm varsa bazen oradan küçük zararsız kelebeklerin çıktığını görürseniz. Bu durum çoğu zaman önemsenmese de oldukça önemlidir. Un güveleri denilen bu canlılar sağlığınızı pek çok açıdan tehdit ediyor. İşte un güvesi istilasının getirdiği riskler...

Evinizde varsa dikkat! Zararsız gibi görünseler de sağlığınızı tehdit ediyorlar!

Güveler kendi başlarına uçarak eve cam veya pencereden girmezler. Larva ve yumurtaları tarafından istila edilmiş bir gıda ambalajı içinde olurlar. Bu durum bir süre farkedilmez ancak artık yetişkin olan güveler, uçarak etrakta gezmeye başlar. Bu süre boyunca içinde büyüdüğü ambalajdaki gıda, dışkı ve larva kalıntılarıyla kullanılamaz hale gelmiştir. Güveler direkt olarak insana zarar vermese de, yaşadıkları gıda ambalajlarından bir şeyler yemek insan sağlığı açısından oldukça zararlıdır.

 Evinizde varsa dikkat! Zararsız gibi görünseler de sağlığınızı tehdit ediyorlar! - Resim : 1

Gastrointestinal hastalıklar

Mide ağrısı, şişkinlik, ishal, mide bulantısına yol açabilir. Un güvesi yumurtalarını ve larvalarını yemek direkt olarak herhangi bir sağlık sorununa yol açmasa da salgıladıkları dışkılar ciddi anlamda rahatsızlık verebilir. Bu nedenle yem güvelerinin bulaştığı yiyecekler derhal atılmalıdır.

 Evinizde varsa dikkat! Zararsız gibi görünseler de sağlığınızı tehdit ediyorlar! - Resim : 2

Alerjiler

Yiyecek güvelerinin ince dışkıları hava yollarına girerse, bazı kişiler burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma veya alerjik konjonktivit gibi alerji semptomlarıyla da reaksiyona girebilir. Diğer alerjilerde olduğu gibi, tekrarlanan temas, zeminin değişmesine bile yol açarak  astıma neden olabilir .

 Evinizde varsa dikkat! Zararsız gibi görünseler de sağlığınızı tehdit ediyorlar! - Resim : 3

Cilt hastalıkları

Güve bulaşmış yiyecekler, cilt hastalıklarına bile neden olabilir. Bunlara kaşıntılı deri döküntüleri dahildir. Özellikle, yaşlılar veya daha önce hastalıkları olan kişiler gibi bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler ile alerjisi veya astımı olan kişiler, kontamine gıda tüketimine karşı hassas tepki verebilirler.

 Evinizde varsa dikkat! Zararsız gibi görünseler de sağlığınızı tehdit ediyorlar! - Resim : 4

Solunum zorluğu

Un güvelerinin istilası da dolaylı olarak sağlığımıza zarar verebilir: Un güvesinin larvaları nem salgıladığından, yüksek oda sıcaklığıyla birlikte küflenmeyi teşvik edebilir ve akarları çekebilir. Evdeki küf, diğer şeylerin yanı sıra yorgunluğa, konsantrasyon sorunlarına, baş ağrılarına, solunum hastalıklarına, alerjilere ve sindirim sorunlarına neden olabilir.